Glas Javnosti

POBOLJŠANA ZAŠTITA OD NASILJA U PORODICI: Najbitnije je na vreme reagovati

Društvo
Autor: Glas javnosti

Zaštitnik građana Zoran Pašalić ocenio je danas da je sistemska zaštita od nasilja u porodici i partnerskim odnosima poboljšana, ali da je ipak važno napraviti unapređenja pre svega u ranom reagovanju na takvu vrstu problema.

 - Takav tretman nije stvar pojedinačne porodice, kao što je kod nas uvreženo shvatanje, već čitavog društva jer nasilje rađa ili nove nasilnike ili nove žrtve - izjavio je Pašalić u onlajn obraćanju na predstavljanju Posebnog izveštaja Zaštitnika građana o radu grupa za koordinaciju i saradnju na području Višeg javnog tužilaštva u Nišu.


Zaštitnik građana, kako se navodi u saopštenju, utvrdio je da je Zakon o sprečavanju nasilja u porodici od početka primene doneo poboljšanja u sistemu zaštite od nasilja u porodici i partnerskim odnosima ali da postoji prostor za dodatna unapređenja, pre svega u ranom reagovanju na ovu vrstu nasilja.

Pašalić podseća da su u Srbiji žrtve nasilja u porodici, bilo ono fizičko, psihičko ili ekonomsko, uglavnom deca, žene i starije osobe, koje često nisu ni svesne da su žrtve diskriminacije i zlostavljanja.

 - Primetna su poboljšanja u postupanju nadležnih organa po pitanju zaštite žrtava porodičnog nasilja, ali postoji prostor za unapređenje njihovog rada - naveo je Pašalić.

Kako kaže nasilje treba da bude na vreme prepoznato pa stoga treba osnažiti žrtve da ga prijave nadležnim organima one koji ih zlostavljaju.

Nadležni organi nakon toga treba da delotvorno i efikasno pruže žrtvama potpunu zaštitu od nasilnika, rekao je Pašalić.

Zamenica Zaštitnika građana za rodnu ravnopravnost Jelena Stojanović je, rekla da je istraživanje Zaštitnika građana pokazalo da je preduzimanje propisanih mera u slučajevima porodičnog nasilja postalo efikasnije i blagovremenije i da postupajući službenici bolje prepoznaju nasilje i njegove oblike.

Prema njenim rečima, poboljšana je komunikacija između organa nadležnih za evidentiranje, sprečavanje i sankcionisanje porodičnog nasilja.

Kako kaže, s druge strane, unapređenju rada nadležnih organa po Zakonu o sprečavanju nasilja doprinele bi multisektorske stručne obuke za predstavnike tužilaštva, policijskih uprava i centara za socijalni rad koji čine grupe za koordinaciju i saradnju.

Poseban izveštaj Zaštitnika građana pripremljen u saradnji sa Autonomnim ženskim centrom i Forumom sudija Srbije, u okviru projekta "Efikasne politike i usaglašena praksa u pružanju podrške i pomoći žrtvama nasilja u porodici", a podržalo ga je Ministarstvo inostranih poslova Holandije- prenose novosti.rs.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR