Glas Javnosti

OPASNOSTI KOJE VREBAJU NA DIVLJIM PLAŽAMA NISU NAIVNE : Stručnjak otkriva da deca treba da se zbrinu

Društvo
Autor: Glas javnosti

Ronioci spasioci odmah po dojavi stižu na lice mesta, ali često se dešava da to bude kasno, jer su reke nemilosrdne i brze.


Divlje plaže su jako opasne za sve kupače i neretko odnose mlade živote, čega smo svi bili svedoci prethodnih godina. Najčešći uzroci tragedija su da kupači nisu svesni kakve sve opasnosti nosi reka. Od podvodnih, jakih struja, neravnog terena, čak i rupe od eksploatacija šljunka. Čak iako mislite da znate dobro da plivate, to ne znači da ste na divljim plažama bezbedni - kaže za RINU Bojan Drašković, ronilac RSK "Borac" iz Čačka.

Ponekad se dešava da čak i neplivači odluče da se okupaju na nekoj od divljih plaža uz tok reka ili na obalama veštačkih jezera, ne znajući da je rizik previsok a tragedija sa fatalnim ishodom i te kako moguća.


Jedan od izazova, mahom za mlađu populaciju, jeste skakanje sa mostova i brana što je takođe opasno ukoliko nemate iskustva sa skokovima sa visine.

- Ukoliko to ne znate da radite na pravi način rizik je toliki, kao da skačete na beton. Takođe, skakanje i kupanje u blizini brane je strogo zabranjeno, jer je vrlo opasno - ističe Drašković.


Dodaje da i pored stroge zabrane, često baš sa brane na Zapadnoj Moravi u Čačku mogu se videti mladići koji skaču u vodu piše Telegraf

- Apelovao bih na sve roditelje da vode računa i da svoju decu ne ispuštaju iz vida, kuda se ona kreću i gde se rashlađuju u vrelim danima. Takođe, da ih upozore da to čine samo na mestima gde je to predviđeno, tamo gde imaju čuvari i spasilače službe kao i lekari kako bi sprečili bilo kakvih tragediju - poručuje ovaj ronilac spasilac.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 
 

HOROSKOP