Glas Javnosti

PLANETA NAM VRAĆA ZA UNIŠTAVANJE PRIRODE: Klimatske promene donose više suša ali i više poplava

Društvo
Autor: Glas javnosti

Klimatske promene delovaće naizgled kontradiktorno – doneće više suša ali ujedno i poplava. Kako je ovo moguće objašnjava doktor Igor Leščešen, hidrolog sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu.

On navodi jedan makar na prvi pogled paradoks. Iako se količina vode u našim rekama smanjuje za oko jedan odsto svake decenije i to je tako još od sredine 20. veka, hidrološke projekcije jasno ukazuju da će se 100-godišnje poplave, kakave smo imali prilike da doživimo 2014. godine dešavati češće.

Leščen u članku za sajt Klima 101 navodi da je smanjenje količine vode pre svega je uzrokovano preraspodelom godišnje količine padavina i sve dužim sušnim periodima u Srbiji, što dovodi do smanjenja raspoloživih količina vode, posebno u letnjim mesecima kada je to najpotrebnije, prenosi N1.


Ali kako to vodi potencijalno većim poplavama objašnjava se većim temeparutama vazduha.

„U našoj zemlji je srednja temperatura vazduha tokom leta porasla za oko 2,4 °C u poređenju sa referentnim periodom 1961-1990. Ovaj podatak je značajan ako se zna da porast temperature vazduha za jedan stepen dovodi do povećanja količine vodene pare u vazduhu za sedam odsto, tako da je toplija atmosfera bogatija vodenom parom, pa kada se ispune uslovi za formiranje kiše, možemo očekivati da je bude više“.

Kako navodi, od svih zabeleženih poplava u našoj zemlji, 27,5 odsto se dogodi u junu, a 21 odsto u maju.


Tako, kaže Leščešen dolazimo do zaključka da klimatske promene utiču na količinu vode u rekama i kroz povećanje količine kiše koja padne u kratkom vremenskom period. To su takozvane kišne bombe.

S druge strane, ukupna količinu padavina za prolećne mesece nije se mnogo menjala na teritoriji Srbije u proteklih 60 godina, ali to nije promena koja je ovde ključna – do promene je došlo u količini kiše koja padne u najkišovitijim danima tokom tih meseci.

„Prosek možda stagnira, ali su ekstremni događaji sve opasniji. Zbog toga se u budućnosti očekuje češća pojava velikih voda na rekama i samim tim veće šanse za poplave, iako se količina vode u rekama kroz decenije polako smanjuje“, zaključuje Leščešen.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR