Glas Javnosti

PISMO HILU IZ ISTORIJSKIH PRANJANA: ČAST SRPSKOG SELJAKA ne prepušta grobove predaka i živote potomaka stranim kompanijama

Društvo
Autor: Glas javnosti

Udruženje Suvoborska greda iz Pranjana uputilo je pismo ambasadoru SAD u Beogradu Kristoferu Hilu u kojem se izražava protest zbog njegove podrške projektu Rio Tinto.

Pišemo Vam u ime naroda Republike Srbije, a pre svega kao žitelji sela Pranjani u kom su tokom Drugog svetskog rata (1944. godine) spašene stotine savezničkih pilota među kojima je, kao što Vam je poznato, bilo najviše američkih državljanja, navodi se na početku pisma udruženja Suvoborska greda ambasadoru Hilu.

U pismu se dalje kaže:

“Prošle godine ste bili gost na obeležavanju 78. godišnjice Misije Halijard u Pranjanima i tom prilikom ste govorili o snazi zajedničkog poduhvata Srba i Amerikanaca i o prevazilaženju nezamislivih prepreka na putu do cilja.

Možda ste pritom bili svesni bremena koju su te 1944. poneli meštani pranjanskog kraja, a koje posredno nosimo i mi danas, budući da smo dočekujući potomke spašenih američkih pilota i prihvatajući njihovu zahvalnost iznova evocirali i povredili sveže uspomene naroda Srbije na žrtve NATO agresije 1999. godine, ali po svemu sudeći to breme je za Vas beznačajno.

Ne lamentiramo nad prošlim događajima niti bismo se danas drugačije poneli prema onima koji prijateljski dolaze na mesto gde su naši preci spasavali njihove pretke, ali Vas podsećamo na istoriju naših odnosa s razlogom.

Nedavno ste govorili o projektu Rio Tinta u Srbiji i podržali nastavak zelene tranzicije kojom bi naša zemlja bila eksploatisana i uništavana za potrebe drugih zemalja, a interes u tome, sudeći po Vašim rečima, imaju i Sjedinjene Američke Države.

S druge strane, u odbrani od te tzv. zelene agende čija se realizacija godinama sistematski priprema, stoji narod zemlje u kojoj ste ambasador, a tu pre svega mislimo na meštane ugroženih područja kojima prete Rio Tinto i njoj srodne kompanije: na meštane Jadra, Valjeva, Kosjerića, Dobrinje, Jagodine, Rekovca i već pomenutih Pranjana.

Naravno, taj projekat ste predstavili kao ekonomsku šansu uz poštovanje svih ekoloških standarda, ali smo sigurni da Vam je jasno da smo tu mantru čuli bezbroj puta i da ni najmanje ne verujemo takvim obećanjima, kako zbog naučnog mišljenja nekorumpiranih domaćih stručnjaka tako i zbog reputacije koju pomenuta kompanija ima u svetu.

Ne znamo odakle dolazi Vaša odluka da se mešate u unutrašnja, ekonomska i ekološka pitanja zemlje u kojoj ste čelnik jednog stranog poslanstva, još nam je veća nepoznanica zašto se obraćate kao zastupnik pomenute multinacionalne kompanije, ali Vam ne bismo govorili o nelogičnostima koje su očigledne. (Ipak, ne možemo da Vas poštedimo zamišljanja groteskne slike na kojoj se Vaš kolega a nažalost naš sunarodnik, ambasador Marko Đurić, bavi unutrašnjim pitanjima SAD i podržava neki projekat kom se američko stanovništo protivi.)

Samo Vas podsećamo da se vratite na sopstvene reči od prošle godine i pri sledećim izlivima podrške Rio Tintu imate na umu šta ste tada govorili na Galovića polju u Pranjanima.

Mi pamtimo i herojski čin iz 1944. i zahvalnicu srpskom narodu iz 1999. godine, jer kao časni srpski seljaci još uvek gajimo kulturu sećanja, a ta  čast srpskog seljaka i kultura sećanja neće nam dozvoliti da u ruke multinacionalnih kompanija i njihovih nezvaničnih zastupnika prepustimo grobove predaka i živote nas i naših potomaka” – poručuje se u pismu ekološkog udruženja „Suvoborska greda” iz Pranjana ambasadoru Hilu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR