Glas Javnosti

PENZIONERI, LEPA VEST! Besplatan odmor za najstarije građane, a evo i kako da dođete do rehabilitacije

Društvo
Autor: Glas javnosti

Penzioneri čija primanja nisu veća od 30.978 dinara, mogu do 21. aprila da se jave na konkurs za besplatnu rehabilitaciju, koji je objavio Republički Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje, kaže Jelica Timotijević iz tog Fonda.

Prema njenim rečima, pravo da konkurišu imaju penzioneri iz sve tri kategorije, dakle starosni, porodični i invalidski, pod uslovom da nemaju druga lična primanja osim penzije i da prethodne dve godine nisu išli na rehabilitaciju u banju o trošku Fonda PIO.


- Pravo na besplatan odmor imaju i penzioneri koji primaju tzv. srazmerne, odnosno delimično domaće, a delimično strane penzije, pod uslovom da te dve penzije kada se saberu nisu veće od 30.978 dinara - kaže Timotijević i dodaje da bi penzioneri trebalo da se obrate udruženjima penzionera prema mestu prebivališta ili filijalama Fonda PIO gde mogu da uzmu obrazac prijave.

Najstariji se u udruženjima i filijalama i prijavljuju za rehabilitaciju za šta je neophodno da dostave ček od penzije, korisnici inostranih penzija izveštaj iz banke, kao i medicinsku dokumentaciju. Za penzionere koji su slepi ili slabovidi, važno je da znaju da imaju pravo na pratioca tokom boravka u banji i da Fond PIO pokriva troškove putovanja i smeštaja pratilaca, prenosi Blic.

Fond PIO će 21. dana od dana kada se oglas zatvori objaviti preliminarnu rang listu koju će penzioneri moći da vide na oglasnim tablama u udruženjima penzionera ili u filijalama PIO fonda. Oni koji se nađu ispod crte, a smatraju da su ošteceni, moći će u roku od pet radnih dana da upute prigovor.

- Fond PIO pokriva putne troškove od mesta prebivališta do banje i nazad, pun pansion za 10 dana koliko oporavak traje, smeštaj, lekarski pregled pri ulasku u banju, laboratoriju, EKG, sve što je potrebno, razgovor sa lekarom koji propisuje tri terapije koje korisnik mora da dobije u zavisnosti od zdravstvenog stanja - kaže Timotijević.


Prema njenim rečima za rehabilitaciju penzionera je ove godine opredeljeno 552 miliona dinara, a na odmor će biti poslato njih 1.300 penzionera nego prošle godine.

O tome kada će realizovati svoj odmor penzioneri se sami dogovaraju sa banjama, u skladu sa svojim željama i mogućnostima banja. Timotijević naglašava da članstvo u udruženju penzionera nije uslov da bi neko išao na rehabilitaciju jer je ova pogodnost namenjena svim penzionerima.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR