Glas Javnosti

PENZIONERI, LEPA VEST! Besplatan odmor za najstarije građane, a evo i kako da dođete do rehabilitacije

Društvo
Autor: Glas javnosti

Penzioneri čija primanja nisu veća od 30.978 dinara, mogu do 21. aprila da se jave na konkurs za besplatnu rehabilitaciju, koji je objavio Republički Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje, kaže Jelica Timotijević iz tog Fonda.

Prema njenim rečima, pravo da konkurišu imaju penzioneri iz sve tri kategorije, dakle starosni, porodični i invalidski, pod uslovom da nemaju druga lična primanja osim penzije i da prethodne dve godine nisu išli na rehabilitaciju u banju o trošku Fonda PIO.


- Pravo na besplatan odmor imaju i penzioneri koji primaju tzv. srazmerne, odnosno delimično domaće, a delimično strane penzije, pod uslovom da te dve penzije kada se saberu nisu veće od 30.978 dinara - kaže Timotijević i dodaje da bi penzioneri trebalo da se obrate udruženjima penzionera prema mestu prebivališta ili filijalama Fonda PIO gde mogu da uzmu obrazac prijave.

Najstariji se u udruženjima i filijalama i prijavljuju za rehabilitaciju za šta je neophodno da dostave ček od penzije, korisnici inostranih penzija izveštaj iz banke, kao i medicinsku dokumentaciju. Za penzionere koji su slepi ili slabovidi, važno je da znaju da imaju pravo na pratioca tokom boravka u banji i da Fond PIO pokriva troškove putovanja i smeštaja pratilaca, prenosi Blic.

Fond PIO će 21. dana od dana kada se oglas zatvori objaviti preliminarnu rang listu koju će penzioneri moći da vide na oglasnim tablama u udruženjima penzionera ili u filijalama PIO fonda. Oni koji se nađu ispod crte, a smatraju da su ošteceni, moći će u roku od pet radnih dana da upute prigovor.

- Fond PIO pokriva putne troškove od mesta prebivališta do banje i nazad, pun pansion za 10 dana koliko oporavak traje, smeštaj, lekarski pregled pri ulasku u banju, laboratoriju, EKG, sve što je potrebno, razgovor sa lekarom koji propisuje tri terapije koje korisnik mora da dobije u zavisnosti od zdravstvenog stanja - kaže Timotijević.


Prema njenim rečima za rehabilitaciju penzionera je ove godine opredeljeno 552 miliona dinara, a na odmor će biti poslato njih 1.300 penzionera nego prošle godine.

O tome kada će realizovati svoj odmor penzioneri se sami dogovaraju sa banjama, u skladu sa svojim željama i mogućnostima banja. Timotijević naglašava da članstvo u udruženju penzionera nije uslov da bi neko išao na rehabilitaciju jer je ova pogodnost namenjena svim penzionerima.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP