Glas Javnosti

DOLAZI DVOCIFRENA INFLACIJA! Cene veštački zadržavane, pred praznike skaču u nebo

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Sa završetkom izbora u narednim mesecima očekuju se poskupljenja niza proizvoda čije su cene do sada veštački zadržavane.

Pojedine vrste mesa poskupele su već sada 30 i više odsto, a nova poskupljenja mesari najavljuju i pred Uskrs. I jaja su skuplja, nema sumnje da će i ona pred praznike ići gore.

Osim toga, gorivo je dostiglo vrhunac prošle nedelje kada se litar dizela primakao cifri od 200 dinara, košta 197 dinara, dok je benzin na 175 dinara. Ove cene važe do danas, kada će ih vlada ponovo korigovati.

Cene osnovnih životnih namirnica, brašna, ulja, šećera, svinjskog buta i dugotrajnog mleka zamrznute su još 15. novembra prošle godine, a početkom februara Uredba je produžena za još tri meseca do početka maja. Do kraja aprila biće produžena i Uredba kojom država ograničava najviše maloprodajne cene naftnih derivata.

Već sada veliki broj namirnica je poskupeo, što je pokazala i analiza podataka RZS o cenama iz marta ove u odnosu na prošlu godinu, a ograničenja osnovnih namirnica neće moći, sasvim sigurno još dugo da potraju.

Ekonomista Milan Kovačević kaže za Danas da su uredbe kojima su ograničene cene inače štetne, jer se zamrzavanjem cena akumuliraju problemi onoga čije su cene zamrznute, a koje će on prosuti čim se ukinu te uredbe.

Autor biltena Makroekonomska kretanja i ekonomista Saša Đogović kaže da je neminovnost da će cene porasti još i da ćemo tek kada budu odmrznute videti kako će se kretati cene pšenice i brašna na svetskom tržištu.

„Imajući u vidu zalihe žita i brašna, i to da stiže nova žetva uskoro, neminovno je da će morati da se dozvoli izvoz i svakako da će na to uticati cena na svetskom tržištu. Moraće da se odmrznu cene osnovnih životnih namirnica, kada se to desi videćemo opet kolike će korekcije biti u skladu sa situacijom na svetskom tržištu“, ističe Đogović.

Sigurno je, kako kaže, da će poskupeti gas, i da će se praviti novi aranžmani, i sa EU, kako bi se smanjila zavisnost od samo jednog proizvođača.

„Cene gasa sigurno će biti više, kao i cene električne energije, a uz rast cene nafte na svetskom tržištu nema sumnje da će tendencije u kretanju potrošačkih cena biti rastuće, inflacija bi mogla posle drugog kvartala da bude dvocifrena“, kaže Đogović.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR