Glas Javnosti

ORDEN SVETOG SAVE URUČEN VUČELIĆU! Porfirije: Za afirmaciju hrišćanskih vrednosti i vrlina

Društvo
Autor: Glas javnosti

Patrijarh Porfirije uručio je danas u Patrijaršiji u Beogradu Orden Svetog Save glavnom i odgovornom uredniku Večernjih novosti Miloradu Vučeliću.

U odluci Svetog Arhijerejskog Sinoda, koja je pročitana tom prilikom, navodi se da se, na predlog patrijarha Porfirija, Miloradu Vučeliću „dodeljuje visoko odlikovanje SPC, Orden Svetog Save drugog reda, za višegodišnju uspešnu saradnju, novinarski profesionalizam i afirmaciju hrišćanskih vrednosti i vrlina“.

Patrijarh je kazao da je Vučelić odlikovan zbog "svega što je tokom više decenija činio za Crkvu, a pre svega, jer je, kako je istakao, otvorio vrata i dao prostora Crkvi da izađe iz svojevrsnog getoa u odnosu na javnost u našoj zemlji, ali i u odnosu na javnost izvan granica naše zemlje".

Podsetio je da je Vučelić u saradnji sa episkopom bačkim Irinejem organizovao serijal "Bukvar pravoslavlja" i tako omogućio Crkvi da, kako je rekao, sama o sebi svedoči, kao i da novine na čijem je čelu danas daju mogućnost da Crkva svedoči o sebi i kaže koji je njen sistem vrednosti, kao i da taj sistem vrednosti stavi na ravan poređenja sa drugim sistemima vrednosti.

"Smatram ovo priznanje kao apel da istinskom energijom i mladalačkom snagom koja ne zavisi od uzrasta, nego je plod našeg odnosa sa Bogom, nastavimo i dalje svi zajedno da svedočimo Hrista raspetog i vaskrslog koji je početak i kraj, i smisao postojanja svakoga od nas pojedinačno, ali i čitavog ljudskog roda i čitavog sveta sve tvorevine", rekao je patrijarh, navodi se u saopštenju SPC.

Vučelić je zahvalio na priznanju i naglasio da je čast primiti orden koji nosi ime srpskog princa, monaha, diplomate, pisca i državnika Rastka Nemanjića, Svetog Save.

Ocenio je da su zapanjujuće sličnosti i moguće paralele Savinog vremena i muka srpske srednjovekovne države sa savremenim rešenjima i raskršćima u ovom trenutku, kako kaže, sudbinski važnim za srpski narod i njegovu budućnost.

"On je postupao mudro i promišljeno i njegovi izbori kako je vreme potvrdilo bili su delotvorni i za Srbe spasonosni. Kako ćemo mi, njegova duhovna deca, to vagati i koliko celishodne izbore praviti, pokazaće budućnost", kazao je Vučelić.

Naglasio je da je odlikovanje velika dužnost i velika čast.

"Svi mi u životu i radu delamo i nastupamo sa ramena naših predaka, ali i podržani ramenima naših savremenika", rekao je Vučelić.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR