Glas Javnosti

DANAS ORDEN A PRE 26 GODINA PREKOR OD PATRIJARHA PAVLA, ovako se omiljeni poglavar SPC obratio Miloradu Vučeliću (FOTO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Patrijarh Porfirije nedavno je u Patrijaršiji u Beogradu Orden Svetog Save glavnom i odgovornom uredniku Večernjih novosti Miloradu Vučeliću. Tim povodom na društvenim mrežama je zapaženo negodovanje, i objavljeno pismo patrijarha Pavla, koje je napisao Vučeliću 1995. godine, tadašnjem direktoru RTS-a.

U odluci Svetog Arhijerejskog Sinoda, koja je pročitana tom prilikom, navodi se da se, na predlog patrijarha Porfirija, Miloradu Vučeliću „dodeljuje visoko odlikovanje SPC, Orden Svetog Save drugog reda, za višegodišnju uspešnu saradnju, novinarski profesionalizam i afirmaciju hrišćanskih vrednosti i vrlina“.

Patrijarh je kazao da je Vučelić odlikovan zbog "svega što je tokom više decenija činio za Crkvu, a pre svega, jer je, kako je istakao, otvorio vrata i dao prostora Crkvi da izađe iz svojevrsnog getoa u odnosu na javnost u našoj zemlji, ali i u odnosu na javnost izvan granica naše zemlje".

 Podsetio je da je Vučelić u saradnji sa episkopom bačkim Irinejem organizovao serijal "Bukvar pravoslavlja" i tako omogućio Crkvi da, kako je rekao, sama o sebi svedoči, kao i da novine na čijem je čelu danas daju mogućnost da Crkva svedoči o sebi i kaže koji je njen sistem vrednosti, kao i da taj sistem vrednosti stavi na ravan poređenja sa drugim sistemima vrednosti.

Baš u trenutku kada se dodeljuje orden Vučeliću, društvena javnost podsetila je na jedno pismo koje je blaženopočivši patrijarh Pavle napisao istom tom čoveku, u trenutku kada kada je 300.000 Srba u kolonama bežalo iz Krajine.

Ova odluka je izazvala veliku negativnu reakciju na društvenim mrežama.

Naime, patrijarh Pavle je 1995. pisao Miloradu Vučeliću, tadašnjem direktoru RTS-a, u trenutku kada je stotine hiljada srpskih izbeglica bežalo iz Krajine i molio ga da ukloni medijsku tišinu. 

Ovo pismo se nalazi i u sabranim delima Patrijarha Pavla:

"Poštovani gospodine direktore, u normalnim prilikama, kada se dogodi neka nesreća u rudniku, na železnici, avionska nesreća - raspisuje se dan svenarodne žalosti. Naš narod u Srpskoj Krajini zadesila je nesreća bez presedana. Stotine hiljade beskućnika izbezumljeni lutaju Bosnom, hiljade je pobijenih između Gline i Dvora na Uni, u Topuskom, i na Petrovoj Gori. Opkoljeno je na hiljade civila i srpskih boraca, koje nemilosrdno uništavaju, avioni gađaju izbeglice kod Petrovca, Prijedora i drugih mesta. Javljaju nam da je između Petrovca i Banja Luke oko sedam stotina pomrlih na putu, mrtva deca po putevima, počinju epidemije...

S tugom konstatujemo da se vaši programi ne menjaju, na sportskim terenima se igra, po restoranima i kafanama pije i peva do zore, odjekuje zaglušujuća muzika na svakom koraku.

Apelujemo na vašu savest, kao i na savest svih građan bez izuzetka, da pomognete da ovi teški dani budu dani opšte žalosti i bratske solidarnosti sa mučeničkim narodom Srpske Krajine.

Vaša odgovornost je ogromna pred Bogom i istorijom.

U nadi da ćete biti na visini te odgovornosti, ostajemo s poštovanjem.

1.9.1995. godine"

 

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR