Glas Javnosti

PATRIJARH PORFIRIJE: Svetinje na Kosovu pripadaju SPC (VIDEO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Porfirije izjavio je da svetinje na Kosovu kao što su Dečani, Pećka patrijaršija i Bogorodica Ljeviška pripadaju SPC.

Zato što je duhovno, iako naše, to prevazilazi i po značaju i lepoti granice gde postojimo i to je kulturna baština čitavog sveta. Zato ne treba da nas čudi što su sve pobrojane svetinje pod zaštitom Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu, rekao je patrijarh Porfirije novinarima.

Važnije od svega je da razgovaramo, potrudimo se, kakvi god bili nesporazumi, da ulažemo ogromne napore, da ne odustanemo od potrebe da probleme rešavamo razgovorom, ma koliko trajao, izjavio je patrijarh Porfirije u Dečani, navodi Kossev.


Patrijarh SPC je sa delom sinoda prethodna dva dana boravio na Kosovu. Prvo je u Pećkoj Patrijaršiji održao redovnu sednicu sinoda i Patrijaršijskog upravnog odbora, a potom je posetio Visoke Dečane.

„Molitva koju vi uznosite, to osećamo i znamo, uznosite za sve ljude koji žive na Kosovu i Metohiji, bez obzira kom narodu i kojoj veri pripadaju, ali i više od toga, uznosite molitvu za čitav svet, bez obzira kom narodu, kojoj boji kože pripadaju i na koji način se mole Bogu“, kazao je patrijarh Porfirije dečanskim monasima.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR