Glas Javnosti

Patrijarh PORFIRIJE na obeležavanju 350 godina od smrti Svetog Vasilija u Crnoj Gori

Društvo
Autor: Glas javnosti

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije učestvovanje na obeležavanju velikog jubileja - 350-te godišnjice od smrti Svetog Vasilija Ostroškog (1671-2021), a 12. maja predvodiće Svetovasilijevsku litiju u Nikšiću.

Svečanosti povodom Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca biće održane od 9. do 12. maja u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj i eparhijama - budimljansko nikšićkoj, hercegovačkoj i mileševskoj, koje su u potpunosti ili delom bile pod njegovom jurisdikcijom, saopštila je Mitropolija crnogorsko primorska.


Ovaj veliki jubilej, dodaje se, prošle godine nije mogao da bude proslavljen zbog teške pandemijske krize.
Kako je saopšteno iz SPC, patrijarh će započeti u manastiru Mileševi gde će mu u ponedeljak, 9. maja predveče biti priređen svečani doček i doksologija.

Sutradan, na 425-tu godišnjicu spaljivanja moštiju Svetog Save, patrijarh će služiti svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Mileševi, u kome su mošti prvog arhiepiskopa srpskog počivale 360 godina.

Istog dana u popodnevnim časovima, poglavar SPC će boraviti u Pljevljima, gde će mu biti priređen dočekad ispred hrama svetog velikomučenika Georgija na Gukama, a planirano je i osvećenje crkveno-narodnog doma.


U večernjim satima, patrijarh će stići u episkopiju zahumsko-hercegovačku, a svečani doček i doksologija u njegovu čast biće održani u katedralnom hramu Preobraženja Gospodnjeg u Trebinju.

U večernjim satima istog dana, patrijarh će prisustvovati obeležaavanja 350. godišnjice od smrti svetog Vasilija Ostroškog (1671-2021) prazničnoj večernjoj službi u manastiru Ostrogu.

Nakon toga patrijarh će se obratiti vernicima.

Sutradan, 12. maja, ujutru patrijarh će služiti svetu arhijerejsku litrugiju u manastiru Ostrog, a istog popodneva predvodiće Svetovasilijevsku litiju u Nikšiću.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR