Glas Javnosti

PATRIJARH PORFIRIJE OPROSTIO SE OD VLADIKE LAVRENTIJA: Šta nam to Bog ukazuje kada je ovaj čas izabrao da sebi pozove najstarijeg srpskog arhijereja (FOTO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Patrijarh srpski Porfirije oprostio se od episkopa šabačkog Lavrentija, koji je danas preminuo, navodeći da je vladika gajio nežnu ljubav prema svom narodu i spremnost na pomoć svakome.

- Mi se sa tugom opraštamo od ovog divnog arhijereja i molimo Bogu za pokoj njegove duše, i u isto vreme se pitamo šta nam to Bog ukazuje kada je ovaj čas izabrao da sebi pozove najstarijeg srpskog arhijereja - naglasio je srpski patrijarh u poruci na Instagramu.

On je naveo da su se u ličnosti vladike Lavrentija sabrale najlepše osobine koje su krasile onu plejadu srpskih arhijereja koji su u doba blaženog spomena patrijarha srpskog Germana punog teških iskušenja, čuvali i očuvali Vinograd Gospodnji zasađen u srpskom narodu.- Uz poštovanje svake ličnosti, nežnu ljubav prema svom narodu i spremnost na pomoć svakome u nevolji, samopregor, zdravo rodoljublje, mudro izbegavanje nepotrebnih sukoba i spremnost na kompromis na dobro Crkve i naroda, ljubav prema bogosluženju, ali i prema književnosti i negovanje narodne kulture, ovo pokolenje arhijereja, a posebno vladiku Lavrentija, krasila je potpuna i bezuslovna odanost Crkvi, njenom ustrojstvu, poretku i njenom jedinstvu - istakao je patrijarh Porfirije.
Eto, to nam, napisao je patrijarh srpski, Bog i poručuje danas kada je posle 64 godine monaške i 55 godina arhijerejske službe, u svoje Carstvo pozvao episkopa šabačkog Lavrentija.

- Večan ti pomen dostoblažene i prisnopamjatne oče i brate Lavrentije - istakao je on.

Cvijanović uputila saučešće

Povodom smrti episkopa šabačkog Lavrentija, predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović uputila je danas telegram saučešća Svetom arhijerejskom sinodu Srpske pravoslavne crkve, sveštenstvu i monaštvu, vernicima Srpske pravoslavne crkve i Eparhije šabačke.

"Sa tugom i žaljenjem primila sam tužnu vest o smrti Njegovog preosveštenstva episkopa šabačkog Lavrentija. Iskreno i predano služeći Gospodu, Crkvi i verujućem narodu, episkop Lavrentije dao je veliki doprinos očuvanju istinskih hrišćanskih vrednosti, vere i tradicije.

U ime građana Republike Srpske i u svoje ime, upućujem vam izraze najdubljeg saučešća, navodi se u telegramu predsednice Republike Srpske", saopšteno je iz njenog kabineta.

BONUS VIDEO: Doktor Branimir Nestorović o opakoj bolesti

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR