Glas Javnosti

PREMINUO EPISKOP ŠABAČKI LAVRENTIJE

Društvo
Autor: Glas javnosti

Episkop šabački Lavrentije (Trifunović), prema navodima medija, preminuo je danas oko 17 časova u 88. godini.

Episkop Lavrentije primljen je juče na Vojnomedicinsku akademiju u Beogradu.

Episkop Lavrentije (Živko Trifunović) rođen je 27. januara 1936. godine u selu Bogoštici kod Krupnja, gde je završio osnovnu školu a dva razreda gimnazije u Loznici, dok je Bogosloviju i Bogoslovski fakultet završio u Beogradu.

U čin jerođakona posvećen je 1958. godine. Sa mesta profesora u Bogosloviji u manastiru Krka 1967. izabran za vikarnog episkopa. Dve godine kasnije, u Londonu, postavljen je za zapadnoevropskog i australijsko-novozelandskog episkopa. U Himelstiru formira eparhijski centar, i objavljuje dela vladike Nikolaja Velimirovića. Na čelo šabačko-valjevske eparhije dolazi 23. jula 1989. godine, i na njegovo insistiranje formira se zasebno valjevska i šabačka eparhija 2006. godine.



Velikim zalaganjem vladike Lavrentija izgrađen je manastir na Soko gradu, a za ovo vreme u Šapcu je izgrađen Hram Sv. Vasilija u Kasarskim livadama i crkva Svete Trojice na Letnjikovcu. Od 2001. godine u manastiru na Soko gradu održava se „Moba“, jedinstveno okupljanje dece iz dijaspore u cilju učenja vere i jezika.

BONUS VIDEO: Doktor Branimir Nestorović o opakoj bolesti

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR