Glas Javnosti

PARTRIJARH: SPC NIKADA NIJE ODUSTALA OD ZALAGANJA ZA DIJALOG, prevazilaženje PODELA među crkvama i narodima

Društvo
Autor: Glas javnosti

Srpski patrijarh Porfirije je danas u Beču rekao da, bez obzira na traumatična istorijska iskustva u vezi sa ratovima u 20. veku, Srpska pravoslavna crkva nikada nije odustala od zalaganja za dijalog, zajedničko svedočenje za Hrista, jevanđelske vrednosti i prevazilaženje podela među crkvama i narodima.

On se tim rečima svečano obratio na skupu u sali Nadbiskupije u Beču kada se, pored ostalog, fondaciji Pro Oriente zahvalio na pomoći i podršci Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) i u Austriji i u Srbiji, saopštila je informativna služba Srpske pravoslavne crkve.

“U tom smislu želeo bih da sadašnjem rukovodstvu fondacije, kao i njegovim časnim prethodnicima, u ime SPC izrazim duboku blagodarnost”, kazao je patrijarh.


Kako je naveo, Pro Oriente je institucija čije ime je poznato širom hrišćanskog sveta, a temelji se na neumornom zalaganju za jedinstvo hrišćanskih crkava Istoka i Zapada.

“Od samog njenog osnivanja, 1964. godine, i sve do danas SPC gaji prijateljske odnose sa ovom renomiranom zadužbinom”, napomenuo je Porfirije.

On je istakao da SPC učestvuje u ekumenskom dijalogu gotovo od samog njegovog početka. “Neki važni članovi njene jerarhije, kao i teolozi, uzimali su učešće u mnogobrojnim manifestacijama ekumenskog karaktera, a neki su bili i nosioci važnih funkcija u ekumenskim institucijama”, napomenuo je patrijarh.

Prema njegovim rečima, na taj način SPC nikad nije dozvolila da se “efemernost političkog momenta i istorijskog konteksta apsolutizuju i tako nadjačaju njenu ukorenjenost u blagoj vesti Hristovoj”. Poglavar SPC-a naglasio je da učešće u međucrkvenom dijalogu Srpska pravoslavna crkva temelji na osnovnom načelu bogoslovlja – na susretu Boga i čoveka i njihovoj zajednici u Hristu.

“Hrišćansko poimanje otkrivenja i tajne spasenja jasno pokazuje dijaloški karakter, pa je stoga dijalog jedna od suštinskih projava načina postojanja crkve”, naglasio je patrijarh.


On je izrazio zadovoljstvo zbog toga što će na osvećenju spomen-crkve sutra u Mauthauzenu, kao simbola mira, pored drugih zvanica biti prisutni i članovi ogranka fondacije Pro Oriente iz Linca na čelu sa njihovim predsednikom Jozefom Piringerom, bivšim zemaljskim poglavarom Gornje Austrije.

“Njihovo prisustvo predstavlja važan pokazatelj pomirenja i izgradnje poverenja, a ovom prilikom želim naročito da izrazim zadovoljstvo i blagodarnost zbog prijateljskih odnosa koji vladaju između Rimokatoličke crkve i Srpske pravoslavne crkve u Austriji”, poručio je Porfirije.

Glas javnosti/B05S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR