Glas Javnosti

PAROH KOJI JE PROŠAO KOMUNISTIČKU GOLGOTU: Jezivo svedočenje oca Save Bankovića, političkog zatvorenika

Društvo
Autor: Glas javnosti

Knjiga pravoslavnog sveštenika i profesora teologije Save Bankovića „U predvorju pakla“ jedinstveno je svedočenje i ispovest o skoro dve decenije provedene u komunističkim zatvorima.

Profesor Banković ima najduži zatvorski staž kao politički zatvorenik u istoriji Srbije. Bio je veliki uporni i beskompromisni borac za hrišćanske i demokratske slobodarske ideje, kojih se nije odricao po cenu stradanja. U svojoj golgoti prošao je skoro sve zatvore u Srbiji. Njegova knjiga suočava društvo sa patnjama koje je autoritarni režim naneo mnogima, a koje je Banković verovatno najbolje opisao kao autentični svedok – objašnjava istoričar dr Srđan Cvetković, koji je priređivač i jedan od izdavača knjige.

Akademik Matija Bećković rekao je da se povodom 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve treba setiti svakog mučenika koji je nosio krst i mantiju.

– Tom mučenikoslovu bismo pribrojali pastire Srpske crkve posle Drugog svetskog rata, kad je mantija bila najprokaženija uniforma, u poretku koji nije priznavao Boga, među kojima je vidno mesto zauzeo sveštenik Sava Banković koji je devetnaest godina robijao u Sremskoj Mitrovici. O tom mučeništvu svedoči njegova knjiga „U predvorju pakla“ – kaže akademik Bećković.

Čim je uspostavljena komunistička vlast, Bankoviću je prvo zabranjen pristup gimnaziji, a zatim je 6. decembra 1944. uhapšen.
- Tu počinje duga istorija njegovih muka i progona. Savu pripadnici Ozne iz Vrnjačke Banje sprovode u Aleksinac, a potom i u niški zatvor 20. januara 1945. Čekao je zajedno s ostalima odvođenje u smrt svake noći, što je možda i najupečatljiviji deo knjige, jer je malo preživelih, a još manje onih koji su ovako verno to opisali.

Početkom februara 1945. stigla je naredba iz vrha Ozne da se prekinu streljanja i počne sa suđenjima. Na Veliki četvrtak 3. maja 1945. u Vojnom sudu u Nišu osuđen je na smrt, ali je kazna preinačena na 15 godina zatvora.

- U Sremskoj Mitrovici je kaznu služio pod najstrožim režimom izložen fizičkoj i psihičkoj torturi. U samici je proveo više od 10 godina, jer se nije pokoravao vlastima.

Profesor Banković je na robiji bio sa mnogim poznatim ličnostima iz predratnog života o kojima piše u knjizi – Dragoljub Jovanović, Đura Đurović, Stevan Moljević, Kosta Kumanudi, Vlada Ilić, Teokarovići… Odslužio je punih 15 godina, bez dana skraćenja.

- Kao paroh u Beški od 1965, prema optužnici, nastavio je sa neprijateljskim radom. Njegova krivica je bila što je pisao Letopis o poratnim zločinima komunističkog režima. Politički osuđenici su i dalje najstrože tretirani.

Posle izlaska na slobodu 1977, profesor Banković sve vreme je nadziran, šikaniran, bio je bez posla, penzije i pasoša. Sa suprugom je živeo kao izgnanik u manastiru Nova Ravanica na Fruškoj gori. Tu je napisao "U predvorju pakla". Umro je 1997. godine.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS



KOMENTAR