Glas Javnosti

OZVANIČENO: Ruši se Stari most preko Save i na njegovom mestu se gradi novi za skoro 80 miliona evra

Društvo
Autor: Glas javnosti

Vlada Srbije potpisala je ugovor u vrednosti do 79,9 miliona evra sa francuskom bankom BNP Paribas, a tim novcem finansiraće rušenje starog mosta preko Save i gradnju novog. To piše u Predlogu zakona o potvrđivanju Ugovora o kreditu, koji je danas usvojen u Skupštini Srbije.

Rušenje Starog savskog mosta odavno je najavljeno, ali do toga nije došlo. Predstavnici vlasti govorili su da će rušenje početi u junu 2019. godine, kao i da će na njegovom mestu biti izgrađen novi most, vredan oko 50 miliona evra. To se nije desilo ni tri godine nakon isteka tog roka.

Međutim, u skupštinsku proceduru je ušao Predlog zakona o potvrđivanju ugovora o kreditu u iznosu do 79.916.833,43 evra za finansiranje uklanjanja starog mosta na Savi i izgradnju novog čeličnog lučnog mosta. Ugovor je sklopljen između Srbije, koju zastupa Vlada i koja „postupa“ preko Ministarstva finansija, BNP Paribas SA kao aranžera i BNP Paribas Fortis SA/NV I BN Paribas SA kao prvobitnih zajmodavaca.

Kredit je osiguran kod China Export & Credit Insurance Corporation i danas je usvojen na sednici Skupštine Srbije.

Iz teksta ugovora može se videti da je ukupna vrednost projekta 94.019.804 evra.

Sudeći po Predlogu zakona, ugovor je u dva navrata menjan i to 19. maja i 20. oktobra ove godine, a kada je prvi potpisan nije poznato.

Inače, u javnosti se moglo čuti da je izgradnju novog modernijeg mosta predviđena ugovorom o Beogradu na vodi. Postojeći ima sentimentalnu vrednost kod Beograđana jer podseća herojsko delo učitelja Miladina Zarić, koji ga je 20. oktobra 1944. spasio od miniranja nacista koji su planirali da ga tokom povlačenja sruše.


Prethodna gradska vlast planirala je njegovo izmeštanje, a kao moguće lokacije pominjan je Park Ušće i Krnjača.

Kako su mediji prenosili, novi savski most imaće četiri saobraćajne trake i dve trake za tramvaje, a predviđene su u biciklističke staze i široke trotoare.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR