Glas Javnosti

„Mame su zakon“ traži povećanje dečjeg dodatka sa sadašnjih 3.569 dinara na 4.500 dinara

Društvo
Autor: Glas javnosti

Udruženje "Mame su zakon"poručilo je danas, povodom sednice Skupštine Srbije na kojoj će se raspravljati o rebalansu budžeta, da podržava predlog Fiskalnog saveta da se poveća dečji dodatak za četvrtinu, sa sadašnjih 3.569 dinara na 4.500 dinara, ali i predleže da se podigne i dohodovni cenzus sa dosadašnjih 10.708 na 13.000 dinara.

Dohodovni cenzus se godinama nije menjao iako su cene i inflacija rasle. Povećanjem i dohodovnog cenzusa bi bio obuhvaćen veći broj dece iz najugroženijih porodica, navodi se u saopštenju.

Medijalna neto zarada iznosi oko 56.000 dinara, a to znači da polovina zaposlenih u Srbiji mesečno prima manje od ovog iznosa, koji je i bez inflacije (od oko 14 odsto) svakako nedovoljan za pristojan život prenosi nova.rs.

Predsednica Udruženja „Mame su zakon“ Tatjana Macura ocenila je da je dobar predlog Fiskalnog saveta da se kroz set mera koje obuhvataju veća izdvajanja za podršku najugroženijima, ali i izmene u pogledu oporezivanja ublaži kriza koja nas ne može i neće zaobići. 

Ona je naglasila da je obaveza poslanika „da slušaju građane i nezavisne institucije, ali i da budu njihov glas u Skupštini“.

„Potrošačka korpa je sve skuplja. Rast plata ne prati rast cena i inflaciju i zato je neophodno da se onima koji su najugroženiji pomogne. To je uloga države”, navela je Macura.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR