Glas Javnosti

OVAJ GRAD U SRBIJI oborio sopstveni REKORD PO ZAGAĐENOSTI vazduha!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Prema merenjima Agencije za zaštitu životne sredine koncentracija štetnih PM10 čestica u Nišu noćas u 1.00 sat iznosila je 232 mikrograma po metru kubnom, koncentracija PM10 čestica bila je u isto vreme 231,6 mikgrograma, što je apsolutni rekord od početka grejne sezone.

Neslavni rekord držao je do sada 2. januar kada je takođe u 1.00 sat koncentracija PM 10 čestica iznosila 212,6 mikrograma po metru kubnom, a koncentracija čestica PM2,5 bila je 211,8 mikrograma po metru kubnom.

Tokom minule noći koncentracija PM 10 čestica bila je 4,6 puta veća od dozvoljene, a koncentracija PM2,5 čestica bila je 9,3 puta veća od dozvoljene, jer dozvoljena koncentracija čestica PM10 iznosi 50 mikrograma po metru kubnom, a koncentracija PM2,5 čestica iznosi 25 mikrograma.

Koji su uzroci ovolikog zagađenja?

Po mišljenju stručnjaka uzroke najnovijeg ekstremnog zagađenja vazduha u Nišu treba tražiti u tome što je, zbog niskih teperatura i proslave Nove godine po Julijanskom kalendaru, toplana u Nišu grejala, a samim tim i sagorevala veliku količinu energenata i tokom noći, kao i zbog toga što su se iz istih razloga i u privatnim kotlarnicama i pećia energenti više trošili.

Lekari upozoravaju građane da poviše koncentracije aerozagađenja dovode do oštećenja disajnih puteva i pogoršanja osnovnih bolesti kod hroničnih bolesnika.

Oni apeluju na sve građane, posebno na ljude koji imaju astmu i hronični bronhitis, da izbegavaju duži boravak napolju u popodnevnim i večernjim satima kada je zagađenje vazduha najveće.

BONUS VIDEO

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR