Glas Javnosti

OTKRIVAMO: Šta je „Bup“ koji se sve češće spominje u akcijama zaplene narkotika?

Društvo
Autor: Glas javnosti

Zloupotreba droge je karakteristična za moderno društvo. Droga se više ne događa negde drugde i nekima drugima, ona je ovde među nama. Naglo raste broj uživalaca droga, naročito među mladima. Medicinski stručnjaci tvrde da nijedna droga nije bezopasna, napotiv, ostavlja teške posledice i po mentalno i po fizičko zdravlje.

Sve češće u Policijskim izvešajima dobijamo informacije da su oduzete količine lekova sa liste psihoaktivnih supstanci. Jedan od tih lekova je „buprenorfin“, poznatiji kao „bup“, koji se primenjuje za lečenje zavisnika i trebalo bi da pomogne u „skidanju“ sa heroina. Iako ga lekari u strogo kontrolisanim uslovima propisuju, lek se ipak ilegalno može kupiti kod dilera.

„Buprenorfin“ je lek koji koriste kao drogu ili preprodaju zavisnici koji se „leče“.  Prava namena ovog leka je skidanje sa teških opijata i ublažavanje apstinencijalne krize, piše Ozon media.


Do ovog leka nije lako doći, prepisuje se tek nakon lečenja u ustanovama, stavlja se ispod jezika i jedna tableta dnevno je dovoljna da smiri tegobe koje zavisnici imaju prilikom lečenja. U prvo vreme pacijenti ga dobijaju svakodnevno tokom lečenja, ali kada se proceni da je osoba koja se leči stabilna, onda na nedeljnom nivou dobija recept. Ovaj lek se izdaje na dupli recept.

 U pakovanju leka ima osam tableta koje koštaju oko 3.000 dinara.

Ipak, dešava se da narkomani i uz ovaj lek nastavljaju sa korištenjem heroina a kako bi došli do novca, prepisani lek ili koriste na nepropisan način ili ga daju u zamenu za novac. Pa tako jednu tabletu prodaju po ceni od 1.000 do 1.200 dinara. Narkomani ovaj lek najčešće izdrobe, pa ga tako usitnjenog i šmrču. Tako se dešava da se narkomani, koji su zvanično na terapiji odvikavanja, drogiraju istim lekovima koji bi trebalo od droge da ih izleče.

Kod zavisnika od droga uvek postoji rizik da se bilo koji propisani lek može uzimati u višim dozama od terapijskih ili se kombinovati sa nedozvoljenim supstancama, kao i da dospe do ilegalnog tržišta narkotika.


Farmaceuti dobro znaju koliko je ova droga opasna, ali, uprkos kontrolisanoj proizvodnji i prepisivanju, tabletice su našle put do crnog tržišta. Umesto da ih stave pod jezik i sačekaju da se istope i tako otklone želju za heroinom, narkomani su upravo ovaj lek počeli da koriste umesto heroina.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR