Glas Javnosti

OŠTRE KAZNE ZA SVE ĐAKE: Dve škole u Srbiji već zabranile upotrebu mobilnih telefona na času

Društvo
Autor: Glas javnosti

Pre nekog vremena pokrenuta je priča o zabrani korišćenja mobilnih telefona kod đaka, a dve škole su već rešile da ovo sprovedu u delo.

Mobilne telefone zabranile su škole u Prokuplju i Požarevcu. Škola u Požarevcu je to učinila najkonkretnije. Učenicima se telefoni uzimaju po dolasku u školu, zaključavaju u ormariće i vraćaju tek kada krenu kući. Dakle, ne mogu ih koristiti ni tokom odmora.

Kako javljaju iz Ministarstva prosvete, oni ovakvu meru ne mogu da uvedu u sve škole jer nemaju nadležnost, već je na školama da same odluče da li će to sprovesti.

Pored svega, Zakon je po ovom pitanju jasan i strog - korišćenje mobilnih telefona smatra se težom povredom i za nju je zaprećena ozbiljna kazna, ukor direktora i ukor nastavničkog veća.


- Prema važećem Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja korišćenje mobilnog telefona na času smatra se težom povredom obaveza učenika. Istim Zakonom propisana je autonomija ustanove koja podrazumeva autonomiju pri donošenju statuta, razvojnog plana, programa, godišnjeg plana rada, pravila ponašanja u ustanovi, korišćenje mobilnih i drugih elektronskih uređaja u edukativne svrhe i drugo - kažu iz Ministarstva prosvete, a prenosi Telegraf.

Iako zakon predviđa jasne mere, one se u praksi retko sprovode.


- Najkraće rečeno: deca su nam stalno kraj telefona. Izgubila su mnogo na neposrednoj komunikaciji, naročito tokom korone, i moramo da ih podstaknemo da se ponovo druže. Druga stvar, dolazilo je često do neželjenih fotografisanja i snimanja. Deca su se snimala čak i u toaletu škole. Morali smo preventivno da reagujemo da ne bi došlo do zloupotrebe tih fotografija i snimaka - rekla je Ivana Joksimović, direktorka OŠ "Dositej Obradović" u Požarevcu.

Vesna Todorović, direktorka škole u Prokuplju, izjavila je da je sama inicijativa potekla od odeljenjskih starešina, a razlog je što đaci snimaju drugu decu, nastavnike, a zatim neprimereni sadržaj objavljuju na društvenim mrežama.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP