Glas Javnosti

I TO SE DOGODILO! Srbija dobila prvu firmu u kojoj će se raditi ČETIRI DANA NEDELJNO

Društvo
Autor: Glas javnosti

Dok u Evropi sve više država skraćuje radnu nedelju sa pet na četiri dana, radnici u srpskim trgovinama ne mogu da se izbore ni za neradnu nedelju, kao i da mnogi zaposleni rade i po šest dana nedeljno.

Ipak, Srbija je nedavno dobila prvu kompaniju koja će svojim zaposlenima i zvanično uvesti četvorodnevnu radnu nedelju, piše Blic.

Kompanija “ManpowerGroup” odlučila se na ovaj korak posle dobrih rezultata koji su ostvareni u petomesečnom probnom periodu.

Ali ono što će mnoge iznenaditi pionir u ovom poduhvatu bila je - Jugoslavija. Osamdesetih godina prošlog veka firma Javor iz Ivanjice, koja je bila jedna od najuspešnijih tekstilnih kompanija u Jugoslaviji sa 3.700 zaposlenih, uvela je šestočasovno radno vreme! Pokazalo se da je produktivnost čak bila i veća.

- Skratili su radni dan sa osam na šest sati i rezultati su bili neverovatni. Produktivnost je porasla za 30 odsto, smanjio se broj bolovanja... Bilo je manje odsustava, radnici su bili srećniji. Mi smo bili pioniri u tome - kaže za “Blic Biznis” predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Srbije (ASNS) Ranka Savić.

I gotovo pola veka čekalo se na nešto slično u Srbiji, do odluke menadžmenta “ManpowerGroup Srbija” da uvede četvorodnevnu radnu nedelju.

- Sa pravnog aspekta projekat četvorodnevne radne nedelje predstavlja benefit za sve zaposlene, čime se od strane kompanije ManpowerGroup Srbija iz ugla poslodavca, svim zaposlenima daju veća prava od prava koja su definisana zakonskim odredbama, na osnovu čega zaposleni zadržavaju sva svoja prava kao da rade u sistemu petodnevne radne nedelje - izjavio je Srđan Botorić, rukovodilac pravne službe ManpowerGroup Srbija.

Predstavnici ove kompanije su najavili da će ubuduće zaposleni raditi četiri dana u nedelji, a da će petog dana postojati dežurstva zbog kontakta sa klijentima. Na dežurstvu će se zaposleni smenjivati. Kako je rečeno, ovaj način rada se primenjuje prethodnih pet meseci. Tokom test perioda utvrđeno je da je produktivnost zaposlenih porasla. Kompanija je naglasila da će zaposlenima plata ostati ista. U toku pilot projekta sprovedeno je istraživanje, koje je omogućilo da se na osnovu merljivih podataka donese odluka o dugoročnoj implementaciji projekta.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR