Glas Javnosti

OSNOVNE ŽIVOTNE NAMIRNICE: Ovi proizvodi su obuhvaćeni sporazumom o prehrambenoj bezbednosti Otvorenog Balkana

Društvo
Autor: Glas javnosti

U aneksu sporazuma, koji je potpisan na samitu u okviru inicijative Otvoreni Balkan, u oblasti prehrambrene bezbednosti, navedena je lista proizvoda koja je obuhvaćena njime.

Reč je o kukuruzu, pšenici i spelta pšeničnom i speltinom brašnu, proizvodima od mleka, belom šećeru u čvrstom obliku, suncokretovom ulju, ulju semena suncokreta, testenine i to kuvane, nekuvane ili punjene, žitaricama, grizu i premazu za pelete, voću, svežem i zamrznutom, povrću, svežem i zamrznutom, te proizvodima od mesa prenosi RTS.

Podsetimo, lideri inicijative Otvoreni Balkan usaglasili su se da će zemlje imati prioritet u međusobnoj razmeni osnovnih životnih namirnica kao i da neće biti reeksporta hrane na treća tržišta.



U cilju nadlgedanja sporazuma zemlje će uspostaviti zajedničku radnu grupu, koja će biti formirana u roku od mesec dana od dana stupanja sporazuma na snagu, kako bi predložile poboljšanja, otkrile i sprečile moguću zloupotrebu.

Zemlje su se takođe saglasile da će njihovi nadležni organi zajedno raditi na mapiranju svojih skladišnih kapaciteta za osnovne poljoprivredno-prehrambene proizvode, što bi trebalo da se uradi u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu sporazuma a tri zemlje će razmeniti spiskove mapiranih kapaciteta za skladištenje žitarica prenosi RTS.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR