Glas Javnosti

OPREZ! GUŽVA PRED PRAZNIKE NAJBOLJA PRILIKA ZA LOPOVE:Tri predloga policije za građane koji slave van svojih domova

Društvo
Autor: Glas javnosti/Telegraf

Novogodišnja groznica i gužve u radnjama, tržnim centrima i prevozu idealna su prilika za džeparoše. Iako u policiji kažu da je ovakvih pljački manje, to ne znači mnogo onima koji ostanu bez novčanika i dokumenata.

Na godišnjem nivou, više od petine ukupnog broja krađa u Beogradu su džeparenja. Iz policijske uprave tvrde da je manje slučajeva džeparenja bilo u decembru ove godine nego u novembru i u isto vreme 2021. godine.

"Policijska uprava za Grad Beograd tokom decembra meseca ove godine u odnosu na prošli mesec beleži znatno smanjenje broja izvršenih krivičnih dela krađa i teških krađa i to bi iznosilo oko 15 procenata za krađe, kao i smanjenje za 40 procenata teških krađa. Smanjenje broja izvršenih krivičnih dela je sam uticaj rada policije preventivnog i represivnog delovanja, kao i adekvatna saradnja sa nadležnim tužilaštvima u Beogradu", navodi rukovodilac grupe u odseku za suzbijanje krađa Slađan Janković, prenosi RTS.

Ipak, treba biti oprezan. Gužve u tržnim centrima, prodavnicama, autobusima, uvek su bile najbolja prilika za džeparoše. A tek predstoji novogodišnja noć.

"Apelujemo na građane da maksimalno povedu računa o svojim ličnim stvarima i o svojim dragocenostima koje nose sa sobom prilikom većih okupljanja, a takođe apelujemo i na sve ostale građane koji putuju van svojih domova da zaštite ih sigurnosnim vratima, alarmom i sigurnosnim kamerama", dodaje Janković.

Kako tvrde u policijskoj upravi, džeparoši su uglavnom povratnici. Za krivično delo krađe zakon predviđa novčanu i kaznu zatvora do tri godine.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR