Glas Javnosti

OPASNOST OD DROGE ZA SILOVANJE VREBA SRBIJOM : Tri važna saveta da se prepozna

Društvo
Autor: Glas javnosti

Reč je o tri vrste droge kojima je zajedničko da dovode do amnezije kod žrtve, a vrlo se lako zloupotrebljavaju. Žrtva ih može dobiti ubodom igle, papirićima koji su navlaženi psihoaktivnom supstancom, a mogu se, što je i najčešći slučaj, samo ubaciti u piće.

Irena Đokić iz Centra za bezbednost, istragu i odbranu DBA, apelujući na devojke i žene u Srbiji da posebno budu oprezne u klubovima, kafićima i na privatnim žurkama.

- Godinama se susrećemo sa opasnom pandemijom, a to je zloupotreba sintetičkih droga. Poslednjih dana imamo informaciju da je povećana njihova zastupljenost u Hrvatskoj i to tri droge: GHB poznatije kao "Dži", Ketamina i Apaurina ili Ksanaksa. Sve ove droge su ponovo postale aktuelne droge za silovanje. One su prisutne dugi niz godina i kod nas. A s obzirom na to da su aktuelne u zemljama u regionu, možemo očekivati i povećanu upotrebu kod nas - upozorava Đokić.

leto je period održavanja raznih festivala i žurki, pa je zloupotreba ovih droga povećana. Već su, priča naša sagovornica, primećene kod velikog broja turista koji dolaze kod nas, jer se lako transportuju.

- U Beogradu je pre par dana uhapšen diler starosti 28 godina, kod koga je pronađen 1 kg ketamina. GHB je savršena droga za silovanje, jer se teško otkriva, brzo nestaje iz organizma, a osobe se ničega ne sećaju. Ova droga je bez boje, mirisa, može biti tečna ili u prahu, pa je lako ubaciti u piće potencijalne žrtve, a da ona to ne primeti - objašnjava Đokić


Treća droga koja se pominje, Ketamin, je anestetik koji je, dodaje Đokić, postao opasna igračka mladih prenosi Telegraf

- Na ulici ga možete pronaći u prahu ili kristalu. Obično ga ušmrkuju kao kokain ili sipaju u piće potencijalne žrtve. Ono što ih čini veoma opasnim je da se mogu napraviti u kućnim uslovima. Ove droge su jeftine, dostupne na ulici i na "Dark web" - ističe ona.

Centar za bezbednost, istrage i odbrane DBA apeluje na devojke i žene da vode računa u kakvom se društvu nalaze u klubovima, kafićima i na privatnim žurkama. Oni su izdvojili tri ključna saveta ženama, a to je da:

- naručuju pića u limenkama ili flašama koje su zatvorene

- ne primaju pića od nepoznatih ljudi

- ne ostavljaju piće tako da ga nemaju na vidiku.


Đokić poručuje da se, ukoliko posumnjate da ste u organizam uneli nešto od ovih droga, obratite osobi od poverenja i napustite lokaciju.

Hrvatski lekari upozorili su takođe da ove droge mogu biti fatalne.

- Mogu izazvati usporavanje rada srca, ako se uzimaju u nekoj velikoj količini, i tada se sve može završiti fatalno, osoba može završiti u komi. Često  dolazi do motoričkih ispada - osoba postane nestabilna na nogama, a ono što naglašavam - osoba se najčešće ničega ne seća - upozorio je  psihijatar iz Klinike za psihijatriju Vrapče u Hrvatskoj Ivan Ćelić.

I iz Centra za bezbednost, istrage i odbrane DBA već su ranije upozoravali da je bilo slučajeva kada su konzumenti već posle jedne tablete umirali.

- Imali smo slučaj i kombinacije nekoliko supstanci, konkretno diphenidin koji se mešao sa MDMA. Postizalo se jače dejstvo, odnosno jači halucinogeni efekti. Većina droga i posle prvog uzimanja može da ostavi posledice. Poznato je da pojedini konzumenti LSD-ja imaju razne flešbekove i halucinacije i posle dvadeset godina od uzimanja ove droge. Svaka droga ostavlja neku posledicu, a većina droga ubija vrlo brzo - upozorili su pre nepunih godinu dana.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR