Glas Javnosti

EVROPA POSTALA ŽARIŠTE NARKOTIKA: Otkrivene čak 52 nove vrste droga

Svet
Autor: Glas javnosti

Ilegalna proizvodnja droga vrtoglavo raste širom Evrope, objavio je Evropski centar za praćenje droga i zavisnosti od droga (EMCDDA)

U izveštaju te institucije navedeno je da su tokom 2021.otkrivene 52 nove psihoaktivne supstance.

"Lekovi nikada nisu bili tako dostupni, a nove moćne supstance nastavljaju da se pojavljuju... svako može biti pogođen, direktno ili indirektno“, rekao je direktor EMCDDA Aleksis Guzdil.

Među novim drogama koje se proizvode u evropskim laboratorijama su amfetamini i metamfetamini, sintetički opioidi i sintetički kanabinoidi, navodi se u izveštaju.

Oko 350 objekata za proizvodnju droge pronađeno je i uništeno 2020. godine, prvenstveno u Holandiji i Belgiji, a rekordnih 213 tona kokaina je zaplenjeno u EU, primetila je agencija, pozivajući evropske zemlje da pojačaju kontrolu droga.

U izveštaju se navodi da će sukob u Ukrajini i povlačenje NATO-a iz Avganistana verovatno uticati na trgovinu drogom, izlaganjem većeg broja ljudi drogama, posebno onih koji su pretrpeli "ozbiljan psihološki stres" tokom ratova . S obzirom na priliv izbeglica iz Ukrajine, zdravstvene usluge u pograničnim zemljama će verovatno biti iskorišćene do svojih granica, navodi se u saopštenju.

U Ukrajini će sukob verovatno stvoriti nove rute krijumčarenja jer trgovci ljudima nastoje da "izbegnu područja sa pojačanim bezbednosnim merama“, navodi agencija.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR