Glas Javnosti

ONI ĆE PREDSTAVLJATI SRBIJU NA EVROPSKOM TAKMIČENJU U PARIZU: Uspeh leskovačkih studenata, evo šta je bilo presudno za pobedu

Društvo
Autor: Glas javnosti

Četvoročlani pobednički tim sa leskovačkog Tehnološkog fakulteta osmislio je inovativni proizvod – Fasolo.

Na nacionalnom takmičenju Ecotrophelia Srbija, održanom u ponedeljak, 17. avgusta u Naučno-tehnološkom parku u Beogradu, tim studenata sa modula Prehrambene tehnologije i bezbednost hrane Tehnološkog fakulteta u Leskovcu postigao je izuzetan uspeh, osvojivši prvo mesto u konkurenciji studenata iz cele Srbije.

Tim su činili Kristina Barbulović, Andrija Dakić, Milica Stojković i Dmitrij Obvincev, koji su se istakli svojim inovativnim proizvodom – Fasolo, veganskim namazom od crvenog pasulja i tropa šargarepe sa začinskim biljem.

Foto: Tehnološki fakultet Leskovac Instagram

Ideja za proizvod došla je upravo od studenata. Na jednom od obaveznih predmeta koji slušaju na Fakultetu imali su zadatak da osmisle proizvod sa dodatom vrednošću koji bi iskoristio neki od otpada prehrambene industrije.

Studenti su sami optimizovali sastav i nutritivne vrednosti, usklađivali nutritivne izjave sa postojećim pravilnicima, pisali biznis plan i marketing strategiju.


U svemu tome pomagao im je mentorski tim koji čine dr Ivana Karabegović, dr Bojana Danilović i dr Sandra Stamenković Stojanović sa katedre za Prehrambenu tehnologiju i biotehnologije, dok je doktorant Čedomir Dimić, sa modula industrijski dizajn tekstila i odeće, izradio dizajn etikete proizvoda.

Pobednički tim će predstavljati Srbiju na prestižnom evropskom takmičenju Ecotrophelia Europe, koje će se održati u Parizu u okviru SIAL 2024, najvećeg svetskog sajma inovacija u prehrambenoj industriji sa posetiocima iz preko 200 zemalja.

Glas javnosti/Rešetka

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR