Glas Javnosti

Pet fakulteta i visokih škola izgubilo dozvolu za rad - Kako budući studenti da budu sigurni šta upisuju?

Društvo
Autor: Glas javnosti

Budućim studentima savetujemo da konkurišu za upis na visokoškolske ustanove i studijske programe za koje se nedvosmisleno može utvrditi da su akreditovane - kaže za Danas Ana Šijački, v.d. direktorka Nacionalnog akreditacionog tela (NAT), odgovarajući na pitanje da li budući studenti treba da se upuštaju u rizik i veruju fakultetima i visokim školama koji obaćevaju siguran upis, a nalaze se i dal

Ona savetuje budućim brucošima da u Vodiču za studente koji se nalazi na sajtu NAT-a i redovno se ažurira, provere da li visokoškolske ustanove i studijski programi koje nameravaju da upišu imaju validnu akreditaciju.
Ministarstvo prosvete je nedavno objavilo da su dozvole za rad izgubili Fakultet zdravstvenih nauka u Nišu, Visoka medicinska škola strukovnih studija u Beogradu, Fakultet za menadžment Zaječar Megatrend univerziteta, Visoka škola strukovnih studija Akademija fudbala i Visoka škola akademskih studija Epoha. Tri ustanove se u Vodiču za studente nalaze u delu koji označava ustanove u osnivanju, i za sve tri piše da imaju pozitivno mišljenje Komisije, što može da dovede u zabunu da imaju akreditaciju.
- Zakonom o visokom obrazovanju je propisano da visokoškolskoj ustanovi koja ne dobije akreditaciju, dozvola za rad važi još godinu dana od dana konačnosti rešenja o odbijanju zahteva za akreditaciju i da je Ministarstvo dužno da u roku od 15 radnih dana od dana isteka tog roka donese rešenje o oduzimanju dozvole za rad i da objavi prestanak važenja akreditacije. Zakonom je takođe propisano da NAT izveštava Ministarstvo o ishodu akreditacije visokoškolske ustanove i studijskih programa. S obzirom da je NAT u konkretnim slučajevima doneo rešenje o odbijanju zahteva za akreditaciju navedenih visokoškolskih ustanova i studijskih programa i o tome izvestio Ministarstvo prosvete, ovo ministarstvo je donelo rešenja o oduzimanju dozvola za rad tim ustanovama. Svakako se slažemo da je u interesu javnosti i podatak o oduzimanju dozvola za rada tako da ćemo, u što kraćem roku, objaviti i ove podatke na sajtu u dokumentu Vodič za studente - kaže Šijački.


S obzirom da akreditacija važi sedam godina, ključni parametar za studente je godina kada je ustanova (ili studijski program) akreditovana. Podatak da li je ustanova podnela zahtev za novu akreditaciju je moguće proveriti samo upitom kod NAT-a.
- Naša stručna služba ove informacije daje preko zvaničnog mejl naloga - dodaje Ana Šijački.
Početna akreditacija je uslov za dobijanje dozvole za rad. Budući studenti bi svakako trebalo da provere i dozvolu za rad, jer ona mora da obuhvata sve akreditovane studijske programe. Dozvolu za rad su visokoškolske ustanove dužne da objavljuju na svom sajtu.
Pored akreditacije, NAT obavlja i delatnost provere kvaliteta visokoškolskih ustanova i jedinica u njihovom sastavu.
- Provera ispunjenja obaveza visokoškolske ustanove u pogledu kvaliteta vrši se u skladu sa aktom o standardima i postupku za spoljašnju proveru kvaliteta. Postupak spoljašnje provere kvaliteta visokoškolske ustanove sprovodi Komisija za akreditaciju Nacionalnog akreditacionog tela redovno u četvrtoj godini akreditacionog ciklusa, a može i vanredno, kao i na zahtev Ministarstva i Nacionalnog saveta. NAT sačinjava završni izveštaj o spoljašnjoj kontroli i proveri kvaliteta visokoškolske ustanove i objavljuje ga na službenoj internet stranici, a na osnovu njega se može steći uvid u kvalitet visokoškolske ustanove - navodi Šijački.

Glas javnosti /E03S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR