Glas Javnosti

ONA ČUVA GRANICU SRBIJE: Aleksandra iz Negotina je jedina žena koja patrolira Dunavom, oni su joj najveća podrška (VIDEO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Aleksandra Antić, pripadnica Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, prva je i jedina ženu u zemlji koja vozi službeni motorni čamac i čuva granicu Srbije.

Ona svaki dan, rame uz rame sa svojim muškim kolegama obavlja rizičan posao, ali i razbija predrasude o tome da policijski posao mogu uspešno obavljati samo muškarci. Istina je da žene u plavom, istom snagom i istrajnošću brane mir i bezbednosti naših građana kao i muškarci!

Antić naglašava da su joj najveća podrška na poslu muške kolege, bez čije podrške ne bi ni počela da se bavi ovim, kako pojedini smatraju, "muškim zanimanjem".

Neustrašiva Negotinka kaže, da za nju rad za dobrobit, stabilnost i sigurnost svoje države i sugrađana poziv koji se ne odbija.


Pored toga što služi državi, ističe i da je od malena znala svoj cilj, a to je da ostari pored Dunava i uspela je u tome da spoji čast, ljubav, poštovanje i profesionalnost.

- Prve korake kao policijski službenik, granični policajac, načinila sam u Stanici granične policije Dimitrovgrad 2005. Kasnije sam tražila premeštaj u rodni Negotin - kaže Aleksandra i objašnjava i da se za ovaj posao odlučila i zbog herojskih korena.


- Želja se javila još kada sam bila mala. Slušala sam priče o mom pradedi Aleksandru, po kome sam i dobila ime, o njegovom herojstvu i o tome kako je bio žandar pre Drugog svetskog rata - kaže ona i ističe da je detinjstvo provela pored Dunava, a osećanja vezana za ovu reku opisuje stihovima poznate pesme "Rastao sam pored Dunava" Aleksandra kaže da je motivacija da se upusti u specifičan posao došla i od strane njenih kolega, vozača motornih čamaca Ivana Đorđevića i Ivana Pešića.


- Njihova podrška i vera u mene, da ja to mogu, su doprinele da se odlučim na ovaj korak - zaključuje Aleksandra i priseća se svojih prvih vožnji patrolnog čamca.

- Videla sam da na Dunavu nailazi malo veći talas koji sam htela da izbegnem skretanjem udesno. Međutim, nisam primetila da je kolega otvorio prozor kabine, tako da sam ga bukvalno okupala - navodi Negotinka.

Ona objašnjava da je "zaljubljena u svoj posao", ali da on donosi i veliki rizik.

- Kao neko ko voli adrenalin, čak rizične situacije mi ne padaju teško. Posao mi uopšte nije naporan pored velike podrške kolega, kojima sam beskrajno zahvalna - kaže ona i napominje da radni dan u patroli traje 12 sati.


- Dan započinjem dolaskom u matičnu stanicu SGP Negotin, gde pristupam primopredaji smene, upoznajem se sa aktuelnim događajima. Potom neko od rukovodilaca stanice upoznaje nas sa zadatkom i deli nam konkretna zaduženja. Sa kolegama odlazimo do čamaca, gde pregledamo čamac, motor, elisu, stanje goriva i ulja - objašnjava Aleksandra kako izgleda jedan njen radni dan i dodaje da kada izvrše sve provere ukrcavaju se na čamce i kreće posao.

Aleksandra dodaje i da bi svim ženama poručila da treba da se oprobaju u policijskim poslovima.

- Ne treba da se boje, samo da veruju u sebi i da tako razbijaju predrasude. U današnje vreme, pokazale smo da možemo da budemo uspešne u svakom poslu - zaključila je, piše Kurir.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR