Glas Javnosti

NIKADA NE BI POGODILI! Evo kako je MOSTARSKA PETLJA dobila baš taj naziv

Društvo
Autor: Glas javnosti

Građena je s kraja šezdesetih i početka sedamdesetih godina prošlog veka, već decenijama predstavlja jednu od nezaobilaznih saobraćajnica u Beogradu.

Kroz prestonicu je tada prošao autoput, a petlja je, u početku, zbunjivala vozače, koji su morali da se priviknu i nauče da se snađu u pravom malom saobraćajnom lavirintu - prenosi nportal.rs. U to doba, putevi sa više traka u jednom pravcu bili su novima, pa je prestrojavanje mnogim vozačima bilo velika nepoznanica.

Ovaj deo grada nosio je naziv Mostar i pre izgradnje petlje, mada mnogi sadašnji stanovnici prestonice misle da je ime vezano isključivo za završetak Gazele i neobični raspored saobraćajnica koje vijugaju ispod mosta.


No, Mostar je zapravo dobio ime znatno ranije. U sećanjima starih Beograđana dugo je ostala priča kako je nekada, trasom autoputa, odnosno današnjom Ulicom Franše d’Eperea tekla Mokroluška reka. Ona je povezivala izvore iz Malog Mokrog Luga i praveći vodotok kroz ovu kotlinu ulivala se u Savu ispod današnje petlje.

Sada je ta reka kaptirana i teče ispod ulice, kroz podzemni kolektor. To je armirano-betonski tunel dimenzija 5,5 sa 5,5 metara. Voda i danas huči tuda, ali daleko od očiju Beograđana.

Mokroluška reka je krajem 19. i početkom 20. veka s proleća umela da nabuja i da odnese drveni most kojim su ondašnji varošani prelazili ka Senjaku. Kako su svake godine posle bujica nanovo morali da popravljaju most, tako su stari žitelji našeg grada ovo mesto i prozvali - Mostar.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR