Glas Javnosti

Ogromna potražnja za molerima, čeka se i do tri meseca

Društvo
Autor: Glas javnosti

Posle velikih poskupljenja tokom pandemije, cene materijala su se prošle godine stabilizovale

Prolećno vreme je ove godine poranilo, samim tim i sređivanje kuća i stanova. Kolege su proveravale sa kolikim se izazovima suočavaju građani koji su odlučili da okreče zidove ili izoluju domove.

Kako naći slobodnog molera - godinama je izazov za mnoge. I to u celoj Srbiji. Zato je Lozničanin Vlado Poljaković na vreme rezervisao majstore. 

- Pre nekih pola godine otprilike smo napravili neki dogovor i evo, bili smo strpljivi, a i oni su da kažem ispoštovali dogovor”, kaže Vlado Poljaković iz Lešnice kod Loznice.

- U principu velika je potražnja za molerima i deficit je tog posla. Klijent ukoliko pozove sad, otprilike za dva tri meseca bi mogli možda, u zavisnosti od obima posla, sve zavisi od toga, ali otprilike dva tri meseca mora da čekaju, navodi poslovođa Igor Kostadinović.


Mesecima se čeka i u drugim gradovima. U Novom Sadu i Smederevu treba se najaviti bar mesec u napred, u Kraljevu i Zrenjaninu i do tri, jer isti majstori rade i unutrašnje i fasadske radove, a firmama koje zapošljavaju molere prioritet su veliki poslovi na zgradama.

- Polako sa tržišta običan čovek nestaje kao mušterija. Nažalost, mnogi sami to rade kući. Ali eto i pored svega toga mi imamo posla pošto, napominjem ponovo da nas je veoma malo, navodi Rudolf Tapai, vlasnik građevinske firme u Zrenjaninu.

Cene rastu godinama. Od 50 dinara po kvadratnom metru, koliko je stajalo pre pandemije, do minimum 150 dinara u Nišu i Kraljevu. U Novom Pazaru je u proseku evro i po, Smederevu i Novom Sadu dva evra po kvadratu. Kraljevačka firma poslednji put je cene povećala početkom godine, kada je povećan i minimalac.

- Cene su skočile nažalost po naše građane opet za nekih tridesetak posto. Kažem opet zbog nedostatka radne snage na tržištu i zbog zaštite koju naši sugrađani zahtevaju. Znači zahtevaju pedantnost jednu koja pre mislim da nije bila na ovom nivou, kaže moler Miodrag Jovanović.

Posle velikih poskupljenja tokom pandemije, cene materijala su se prošle godine stabilizovale, a stiropor i metalne konstrukcije su i jeftinije od maksimalno dostignutih.


Glas javnosti /E01S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR