Glas Javnosti

Katastar savetuje građane: „Sledite ova upustva da biste izbegli koruptivne zamke“

Društvo
Autor: Glas javnosti

Republički Geodetski zavod izneo je na društvenoj mreži X niz smernica i saveta građanima „kako da izbegnu koruptivne zamke“.

Žele, kažu, da upozore građane na ozbiljan problem iznude koji se može javiti tokom ovih procedura
Najčešći problemi i kako ih izbeći:

PROVERA PODOBNOSTI VAŠE DOKUMENTACIJE ZA UPIS U KATASTAR: Ako se vaša dokumentacija ne slaže sa podacima iz baze katastra (eKatastar) posrednici mogu pokušati da vas ubede da je jedini način da se upišete u katastar ukoliko platite dodatne troškove kako biste se upisali mimo procedure. 

Uvek dvostruko proverite informacije i maksimalno se oslonite na digitalne servise. GeoSrbija i eKatastar vam omogućavaju da sami uporedite stanje vaše dokumentacije sa stanjem u katastru.

Takođe, za sve konsultacije koristite isključivo lica koja su ovlašćena za pružanje pravne pomoći i konsultantskih usluga.


Svako ko vam nudi usluge, a poziva se na poznanstva i moć, umesto na ekspertsko znanje i savremene metode poslovanja, uvodi vas u koruptivni sistem i sve probleme koji iz toga proističu.

PRAVNI LANAC – KONTINUITET: Nedostatak neprekinutog niza osnova sticanja (pravnog kontinuiteta) je čest razlog za odbijanje zahteva. To je situacija kada od lica upisanog u katastar pa do onog poslednjeg u nizu, koje želi upis, postoji više prenosa, a neka od tih isprava o prenosu nedostaje ili je nema u originalu.

Koruptivni posrednici mogu iskoristiti ovu situaciju kako bi tražili novac za navodno „olakšavanje“ procesa. Insistirajte na pravnim savetima samo od licenciranih i verifikovanih stručnjaka. Ukoliko potraga za nedostajućim dokumentom ne pruži rezultate, nekada je jedina opcija sudski postupak.

On može oduzeti određeno vreme i novac, ali ste bar sigurni u zakonitost i uspeh u postupku.

S druge strane, ako u takvoj situaciji prihvatite predlog da se problem reši u katastru za dve nedelje umesto u sudu za dve godine, najverovatniji scenario koji vas čeka je da ćete za dve godine biti bez para (zbog plaćanja koruptivnim posrednicima), bez isprave koju ste u međuvremenu mogli da izdejstvujete pred sudom, i naravno, bez upisa u katastar.


SAGLASNOST U SLUČAJU PARCELACIJE: Ako vam je rečeno da postoji način da se komšijina saglasnost „preskoči“ tako što će se platiti posredniku, budite oprezni. 

Osim krivičnih dela vezanih za korupciju, možete se naći i u lancu falsifikovanja.

Kako se zaštititi?

Koristite proverene informacije – uvek se oslanjajte na informacije direktno iz katastra kao i zvaničnih kanala komunikacije RGZ-a koji uključuju sajt i društvene mreže.

Obratite se profesionalnim korisnicima – za pravne savete koristite usluge profesionalnih korisnika. Spisak profesionalnih korisnika se nalazi na sajtu RGZ-a, gde možete pronaći i uputstva za razne situacije u postupku upisa u katastar.

Prijavite sumnjive aktivnosti – ako sumnjate na korupciju ili iznudu, prijavite to nadležnim organima i na mejl adresu prijavikorupciju@rgz.gov.rs.

Glas javnosti /D01S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR