Glas Javnosti

Oglasio se GAK Narodni front povodom skandala sa vakcinacijom beba

Društvo
Autor: Glas javnosti

Nova ministarka zdravlja Danica Grujičić priznala je da zbog velikog propusta 600 dece nije dobilo BSŽ vakcinu. Naime, javnost je danas ostala uznemirena nakon informacije da se ovakav propust dogodio u Ginekološko akušerskoj klinici Narodni front. Ova bolnica se povodom skandala oglasila kratkom saopštenjem i informacijom na sajtu.

„Načelnik Odeljenja Neonatologije GAK „Narodni front“, prim. dr Tanja Lazić Mitrović, obaveštava roditelje novorođene dece, otpuštene sa Klinike u
periodu od 16.09. do 19.10.2022. godine, da nisu vakcinisani BCG vakcinom, kako je navedeno uz serijski broj u Listi za novorođenče“, navedeno je u saopštenju.

„BCG vakcinacija, koja je obavezna u prvoj godini života deteta, biće sprovedena u GAK „Narodni front“ prema rasporedu (datum i vreme), koji će roditelji dobiti iz kolcentra Klinike u narednim danima“, dodaje se.


Nova.rs pokušala je da stupi u kontakt sa direktorom klinike Narodni front Željkom Mikovićem, ali do objavljivanja ovog teksta on nije odgovorio na naš poziv i poruku.

Prvo obraćanje ministarke zdravlja Danice Grujičić bilo je posvećeno upravo ovakvoj nesvakidašnjoj grešci, na sreću životi beba nisu ugroženi.

Istakla je da je grešku napravila medicinska sestra, kao i da je direktor GAK „Narodni front“ ponudio ostavku, ali da ona nije prihvaćena.

Ukazala je i da su određena tri lekara koja će se pobrinuti da vakcinacija protekne kako treba.


„Zapravo, primili su samo rastvor kojim se rastvara supstanca. U tom fiziološkom rastvoru nije bilo nikakvih materija, ali deca su bezbedna. Nije se zakasnilo s vakcinacijom, budući da do 12. meseca može da se primi vakcina. Inspekcija je utvrdila da su institucije radile kako treba, to je vakcina koja se prima svuda u svetu. Torlak je proverio vakcine, ali zabuna je bila je u tome što su se u jednoj kutiji bili i rastvor i aktivna supstanca“, rekla je ona na konferenciji za medije.

„Veliki je to propust, ali nijednog trenutka nije bio ugrožen život dece. Nema razloga da se stvara panika“, istakla je ona.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR