- Kontrola je u toku i nakon dobijanja rezultata analiza, objavićemo detaljnije informacije i mere koje će poljoprivredna inspekcija preduzeti, pišu iz resornog ministarstva
Akrilamid je hemijsko jedinjenje za koje se smatra da može da poveća rizik od razvoja kancera. Pronađeno je u čipsu iz Srbije, što je potvrdila i Evropska komisija na svom sajtu.
Ovo jedinjenje prirodno nastaje tokom termičke obrade hrane, pri visokim temperaturama, i to one koja sadrži skrob.
Akrilamid se formira od šećera i aminokiselina, uglavnom one koja se zove asparagin, koje su prirodno prisutne u mnogim namirnicama.
O potencijalno karcinogenom delovanju akrilamida na ljudsko zdravlje počelo je da se priča 2002. godine, kada je istraživanje sprovedeno u Švedskoj pokazalo da se prženjem i pečenjem krompira i proizvoda od žitarice on stvara u samoj hrani.
„Pretpostavlja se da je akrilamid nastao na povišenim temperaturama prilikom obrade hrane, misli se na pečenje i prženje iznad 120 stepeni Celzijusa uz smanjeno prisustvo vlage, što je ukazano u ranijim studijama na pacovima hranjenim prženom hranom za životinje. U radu je prikazana analiza akrilamida nastalog pri zagrevanju različitih ljudskih namirnica. Nivoi akrilamida u namirnicama analizirani su različitim metodama, a dobijeni rezultati se smatraju dokazom da ovo jedinjenje nastaje prženjem“, stoji u studiji.
Podsetimo, na hrvatskoj granici utvrđen je visok nivo kancerogenog akrilamida u čipsu sa ukusom paprike proizvedenom u Srbiji, a objavljeno je na sajtu Evropske komisije.
Zemlja prijave je Hrvatska, a obaveštenje se odnosi na Hrvatsku i Srbiju, navodi se na sajtu evropskog sistema za brzo uzbunjivanje.
Čips nije ušao na tržište Hrvatske, te je bezbedno uništen.