Glas Javnosti

Oglasila se direktorka škole: Da li su srpska deca meta pucnjave na Kosovu i Metohiji?

Društvo
Autor: Glas javnosti

Sinoć nešto posle 22 časa, nepoznate osobe su pucale na srpsku decu, neposredno pored osnovne škole u Ugljaru.

To je potvrdila direktorka škole u tom mestu Vesna Martinović.

Povređenih nema, napomenula je ona.

Pored škole "Ugljare" u istoimenom mestu u blizini Kosova Polja, nepoznate osobe su ispalile nekoliko hitaca u pravcu troje dece koja su u tom trenutku prolazila pored škole.

Na licu mesta policija je pronačla dve čaure, potvrdio je komandir Policijske stanice u Gračanici Bratislav Trajković.

"Bili su to učenici naše škole, a mogao je da bude bilo ko. Važno je da je neko namerno pucao na decu. To je još jedan pritisak na nas koji ovde živimo i jedino kako ovo treba da razumemo, jeste da neko želi da Srba ovde ne bude i da nas oteraju odavde, kaže direktorka Martinović.

Kako se saznaje sa Kosova i Metohije, prolazeći pored grupe dece, zaustavio se automobil iz koga se jedno lice na albanskom jeziku obratilo dečaku koji je prolazio pored škole, i kada nije dobilo odgovor, izvadilo je pištolj i počelo da puca.

"Shvatio je da ga dečak ne razume i da je Srbin", tvrdi direktorka Martinović.

Danas je mesto incidenta obišla i gradonačelnica Gračanice dr Ljiljana Šubarić, koja je izjavila da je to vandalski i opasan čin.


"Moja molba sugrađanima je da ih pozivam na mir, da se suzdrže, a međunarodnu zajednicu pozivam da reaguje i kao što sam rekla, nadam se da će istraga biti uspešna i da se počinioci pronadju i adekvatno kazne. A ja ću danas razgovarati sa roditeljima, sa direktorima škola i ono što ću uraditi, pozvaću predstavnike KFOR-a i Karabinjera. Već sam razgovarala sa komandirom policije i da vidimo šta možemo preduzeti da obezbedimo bezbednost našoj deci i naših sugradjana uopšte, ne samo u Ugljaru nego na čitavoj teritoriji opštine Gračanica", rekla je dr Šubarić.

Meštani Ugljara kažu da svakodnevno doživljavaju provokacije i zastrašivanja, posebno što kroz selo prolazi veliki broj automobila, izbegavajući gužvu na magistralnom putu Priština Peć, preko Kosova Polja.

"Cilj je da se Srbi odsele odavde i na svakii način oni zastrašuju srpski narod koji je ovde u Ugljaru. Ovo nije prvi put da se ovako nešto dešava, mislim na pucanje iz pištolja. Ranije smo imali isto ovde pisanje raznih grafita, kaže predstavnik sela Ugljare, Lazar Galić dok njegov komšija i sekretar Crvenog krsta, Jovica Mitrović, tvrdi da je u poslednje vreme učestalo i prisustvo pripadnika Specijalne policije u selu i često legitimisanje meštana.

"Ono što mene kao gradjanina još više plaši jeste to što dolaze godišnji odmori, pa će broj Albanaca, ovih mladih koji su po inostranstvu, biti još veći na prostoru Kosova i Metohije. Samim tim postoji opasnost da dodje do još većih problema prema stanovništvu koje je ostalo ovde da živi", smatra Mitrović.


Ugljare je većinski srpsko selo i nalazi se uz samo Kosovo Polje, koje je do 1999. godine takodje bilo većinski srpsko, a u kome trenutno živi samo nekoliko desetina Srba.

Komandir policijske stanice u Gračanici Bratislav Trajković potvrdio je da je u Ugljaru, kod Kosova Polja, pucano vatrenim oružjem u pravcu troje dece.

Glas javnosti/T01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR