Glas Javnosti

OD TABUA DO SENZACIONALIZMA: Nasilje nad ženama najteži društveni problem

Društvo
Autor: Glas javnosti

Nasilje nad ženama je najveći i najteži društveni problem, izjavila je poverenica za ravnopravost Brankica Janković.

Uprkos činjenici da iz godine u godinu raste broj zakona i propisa koji žene štite od nasilja u porodici, procene govore da je svaka treća žena u Srbiji bila žrtva psihičkog, fizičkog ili seksualnog nasilja, navela je Janković.

Podsetila je, u intervjuu za RTS, da je od početka godine 25 žena u Srbiji ubijeno u porodičnom nasilju i istakla da je "sramota okrenuti glavu na nasilje i ne pomoći, ne pozvati policiju".

Navela je, prenosi Fonet, da je prošle nedelje počela kampanja "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama", u kojoj učestvuje više od 100 država i više od 1.700 organizacija. Aktivnosti se završavaju 10. Decembra – na Međunarodni dan ljudskih prava.

Poverenica je podsetila i da je sve do sedamdesetih godina nasilje nad ženama bilo ne samo tabu tema već "porodična stvar", i da se ove godine navršava 20 godina otkako je ovaj vid nasilja ušao u domaći krivično-pravni sistem kao krivično delo, što je, kako je ocenila, istorijsko dostignuće.

Ističe da je za smanjenje nasilja potrebno više – da se izmene duboko uvreženi patrijarhalni obrasci.

– Mediji su promenili neke stvari u pristupu, ali i dalje ćete videti previše senzacionalističkih priča, nedopustivih naslova i priča koje pronalaze razloge zašto je muškarac to uradio, i dalje svaljujući krivicu na ženu, a ne na nasilnika, rekla je Brankica Janković.

Sramota je okrenuti se, ne pomoći, ne pozvati policiju, moramo vratiti odgovornost, jer deca gledaju u nas, zaključila je poverenica za ravnopravnost.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR