Glas Javnosti

Od januara 2023. implementacija programa zapošljavanja žrtvi porodičnog nasilja na teritoriji Beograda

Društvo
Autor: Glas javnosti/rts

Koordinatorka za rodno zasnovano nasilje Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Gorjana Mirčić Čaluković održala je sastanak sa predstavnicima Gradskog centra sa socijalni rad, Nacionalne službe za zapošljavanje, Autonomnog ženskog centra i koordinatorkama za nasilje u porodici u svim osnovnim javnim tužilaštvima na području stvarne i mesne nadležnosti VJT u Beogradu, saopšteno je iz tog tužilaštva.


Na sastanku je, na inicijativu Koordinatorke, dogovoreno da se od januara 2023. godine počne sa implementacijom programa zapošljavanja žrtvi porodičnog nasilja na teritoriji svih opština u Beogradu u cilju njihovog ekonomskog osnaživanja.

Ovaj program, u pilot varijanti, već je sproveden u saradnji Drugog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu i Automnog ženskog centra, i dao je zavidne rezultate.

Njegov cilj je da se ženama sa iskustvom porodičnog nasilja, koje su ekonomski zavisne, ne mogu da se zaposle ili kojima su nasilni supružnici ili partneri zabranili da rade, da mogućnost da rade i ekonomski se osnaže, te da izadju iz nasilne atmosfere.

U narednom periodu biće izrađene smernice za postupanje i pružanje podrške svim grupama/podgrupama za koordinaciju i saradnju, kako bi se sa implementacijom programa krenulo već od janura sledeće godine.

Koordinatorka za rodno zasnovano nasilje VJT u Beogradu najavila je da će nastaviti da aktivno učestvuje i prati implementaciju ovog modela na području celog Beograda.


Iz tužilaštva podsećaju da su žrtve nasilja u porodici i partnerskim odnosima, mahom osobe ženskog pola, što upravo daje rodnu komponentu ovom vidu nasilja, koje je često posledica nejednake raspodele moći između muškaraca i žena.

Ta moć se, navode, pre svega ogleda kroz ekonomski položaj žena, a iskustvo u radu u slučajevima nasilja u porodici pokazalo je da je jedan od razloga zašto žene ostaju u disfunkcionalnim i nasilnim porodicama i njihova ekonomska nesamostalnost.

Mogućnost zapošljavanja žrtvi porodičnog nasilja predviđen je i Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici, ukoliko u konkretnom slučaju postoji potreba za pružanjem ovakvog vida podrške, podsećaju iz tužilaštva.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR