Glas Javnosti

OD ČEGA POČETI PRETRAGU? Želite da dobijete bolji posao u 2024?

Društvo
Autor: Glas javnosti

Nova godina, novi posao? Prema decembarskom istraživanju CNBCSurveyMonkey o radnoj snazi koje je obuhvatilo 7.776 američkih radnika, 36% ispitanika ozbiljno je razmišljalo o napuštanju posla u poslednja tri meseca.

Ispitanici u anketi kažu da su najvažniji faktori za njihovu sreću na poslu smislen rad (33%), dobro plaćen (23%) i kontrola načina na koji rade svoj posao (16%).

Stručnjaci kažu da je prvi kvartal godine dobar trenutak za traženje nove pozicije koja bi mogla da ispuni neke od tih želja. Preduzeća obično započinju godinu sa osveženim budžetima koji im omogućavaju da prošire timove, pokrenu nove inicijative i zaposle zaposlene.


Ali sa toliko ljudi koji procenjuju svoje novogodišnje odluke i razmišljaju o novoj funkciji ili promeni karijere, moraćete da se izdvojite iz gomile. Ako ubrzavate svoju potragu za poslom ovog meseca, evo nekoliko mesta za početak:

Osvežite svoj CV i ne plašite se da koristite AI

Ako ste na istoj poziciji nekoliko godina, postoji šansa da vaš CV nije ažuriran od kada ste preuzeli svoju trenutnu funkciju. Regruteri i menadžeri za zapošljavanje mogu provesti samo nekoliko sekundi pregledavajući vašu biografiju, ali to čini još važnijim da imate onaj koji je lak za čitanje i pokazuje da ispunjavate njihove kvalifikacije na prvi pogled.

Možete koristiti AI alate da vam pomognu. Mnogi stručnjaci preporučuju korišćenje ĆatGPT-a kao pomoćnika za CV. Može vam pomoći sa vašim formatom, tačkama za nabrajanje, pa čak i uključivanjem reči i fraza iz određenog spiska poslova u vaš odeljak za iskustvo. Samo budite oprezni – poznato je da alati za veštačku inteligenciju "haluciniraju" informacije, rekla je stručnjak za karijeru TopResume Amanda Augustin za CNBC Make It u septembru, pa budite pažljivi lektori.

Ažurirajte svoj LinkedIn, ističući veštine i unapređenja


Velika većina regrutera koristi LinkedIn kao dodatni alat za proveru kandidata za posao. Posedovanje ažurnog profila može da poveća vaše šanse da pronađete novi posao koji odgovara vama i vašim željama. Uverite se da je vaš odeljak veština popunjen – sa najmanje pet veština – i ne zaboravite da uključite sva unapređenja koja ste dobili.

Redovno ažuriranje vašeg LinkedIn profila može čak da bude dobra ideja ako se ne prijavljujete aktivno za nove poslove, ali ste u ranoj fazi razmišljanja o promeni. Održavanje vaših informacija ažuriranim može pomoći regruterima koji istražuju platformu za potencijalne nove zaposlene da vas pronađu.

Samo nemojte da koristite znak "otvoreni za posao" na svom profilu, rekao je bivši Google-ov regruter Nolan Čerč, sada izvršni direktor tržišta talenata "Continuum". Izgleda malo očajno.


Ne gubite vreme na propratno pismo osim ako nije potrebno

Prema bivšem Diznijevom regruteru i izvršnom direktoru za ljudske resurse Sajmonu Tejloru, propratna pisma su "potpuno neobavezna za pozicije koje obično zahtevaju fakultetske diplome i postaju manje relevantna za one koji su napredovali u karijeri". Većina poslodavaca jednostavno ne želi da pročita još 600 reči o tome zašto želite posao.

Uz to, ako aplikacija traži propratno pismo, a vi odlučite da ga pošaljete, učinite to vrednim vašeg i njihovog vremena.

- Propratna pisma su vredna samo ako su personalizovana - kazao je Tejlor.

Zato se pobrinite da uključite ne samo poziciju za koju se prijavljujete, već i ono što vas i vaše iskustvo čini izvanrednim za tu poziciju.

Pokažite svoje znanje o industriji, utvrdite tačke za razgovor i izaberite garderobu

Odvojite malo vremena za istraživanje.

Ne samo da ćete želeti da imate dobar osećaj za poziciju za koju se prijavljujete i kompaniju, već i širi kontekst za trendove u industriji ili zanimljive vesti.

Obavezno navedite svoje odgovore na uobičajena pitanja, kao što je "Pričajte mi o sebi", i uzmite u obzir nekoliko da biste ih dodali na listu pitanja koja možete postaviti svakom potencijalnom poslodavcu.

Takođe je dobro vreme da proverite svoj ormar. Sa porastom rada na daljinu i hibridnih rasporeda, poslovna odeća je u poslednje vreme u ležernijoj varijanti. Za intervjue, i dalje treba adekvatno da se obučete, pa pogledajte veb sajt ili Instagram, gde god se prijavljujete da vidite šta zaposleni nose kako biste mogli da se uklopite u atmosferu. Ako ste i dalje u nedoumici, pitajte regrutera šta će vaš potencijalni poslodavac očekivati.


Glas javnosti/ A03S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR