Glas Javnosti

Očekuju li nas nova poskupljenja? Ističe ograničenje za cene osnovnih namirnica u Srbiji

Društvo
Autor: Glas javnosti

Vlada Srbije donela je u utorak 30. novembra odluku o ograničenju cene određenih prehrambenih namirnica, na takav način da ove cene ne mogu biti više od onih zabeleženih na dan 15. novembra.

Ograničena je bila cena za: šećer kristal, brašno tip T-400, jestivo suncokretovo ulje, svinjsko meso - but i UHT mleko sa 2,8 procenata mlečne masti, tako da one ne prelaze nivo cena na dan 15. novembar.

Ograničenje cena utvrđeno je kako bi se otklonile štetne posledice i sprečili poremećaji na tržištu i neće se odnositi na snižene cene (rasprodaje, sezonska sniženja ili akcijske prodaje) ukoliko su bile na snazi 15. novembra 2021. godine, već na redovne, odnosno cene pre sniženja.

Predviđeno je da proizvođači ove proizvode ne smeju isporučivati u količinama manjim od prosečnih u poslednjih 12 meseci, a za kršenje navedenih odredaba predviđene su i novčane kazne u iznosu od 100.000 do 2.000.000 dinara, kao i zabrana vršenja delatnosti u trajanju od šest meseci do jedne godine.


Odlučeno je i da se uredba primenjuje u trajanju od 60 dana, što ističe tačno danas. To bi praktično, moglo da znači da trgovci mogu dodatno da povise cene i preliju troškove na novčanike potrošača.

Da li će vlada produžiti meru, ostaje nam da vidimo posle vikenda, pošto 15. januar pada u subotu.

Telegraf Biznis je pisao o tome da bi uredba o hlebu, koja je prva donesena, mogla da se primeni i za ostale sektore. Poznato je na primer, da je na početku pandemije vlada ograničila cene za čak 36 osnovnih namirnica.

Posle toga, mesecima je blago rasla cena ulja, mesa postepeno, dok je gorivo menjalo cenu i na nedeljnom nivou, prenosi Telegraf.

BONUS VIDEO: MILAN ŠARAC: GIŠKU TRENIRALA ZVEZDINA LEGENDA

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR