Glas Javnosti

OBRAZOVANJE MANJE VAŽNO OD PREVOZA: Đaci lazarevačkih škola kasne na časove zbog bizarnih okolnosti

Društvo
Autor: Glas javnosti

Đaci lazarevačkih sela koji pohađaju srednje škole u Aranđelovcu moraju od kuće da krenu već u 11.30 da bi stigli na nastavu od 14 časova.

Tanja majka jedne od učenica iz gimnazijeje pojasnila gde leži problem kašnjenja đaka a problem je u redu vožnje jedinog prevoznika koji povezuje lazarevačka sela sa Aranđelovcem, kako bi uspeli da se vrate kući poslednjim autobusom primorani su da izostanu sa poslednja dva časa - rekla je za sajt N1 

majka gimnazijalke koja nije želela da se otkrije njen pun identitet, kaže da je situacija nešto bolja kada je prepodnevna smena u pitanju, a deca tada kasne na prvi čas. Međutim, situacija se pogorša ako u autobusu nema konduktera, pa vozač sam mora da naplaćuje karte – đaci tada kasne i na drugi čas.

Inače, mesečna karta za srednjoškolce do sada je koštala 5.000 dinara, a dnevna 360 plus peronska karta na autobuskoj stanici u Aranđelovcu, što znači da je đacima potrebno više od 400 dinara dnevno da bi otišli do škole i vratii se kućama.

Zbog izostanka sa časova i nadoknade izgubljenog gradiva roditelji su su prinuđeni da za decu uzimaju privatne časove, a dešava se i da đaci budu neocenjeni iz nekih predmeta, kaže sagovornica N1.


Za ovakvu situaciju krivi saobraćajno preduzeće Lastra iz Lazarevca, koje jedino povezuje lazarevačka sela i Aranđelovac.

Majka kaže da su se roditelji obraćali svima, od opština Lazarevac i Aranđelovac do gimnazije u Aranđelovcu, ali da su ih svi uputili na prevoznika kao jednog nadležnog za ovaj problem.

Iz Lastre su za N1 rekli da na relaciji Kruševica (Lazarevac) - Aranđelovac obavljaju međumesni linijski saobraćaj u skladu sa redovima vožnje, izdatim i registrovanim od strane nadležnog ministarstva i da se oni ne mogu menjati u toku svog važenja. Iz ovog preduzeća, međutim, nisu odgovorili da li su podneli zahtev za promenom reda vožnje, iako su nam je direktor saobraćaja Lastre u telefonskom razgovoru rekao da su upoznati sa poroblemom koji postoji.


"Saobraćajno preduzeće Lastra se, kad god je to moguće, trudi da izađe u susret opravdanim zahtevima putnika, naravno u granicama ovlašćenja koja prevoznik ima u skladu sa Zakonom i drugim pozitivnim propisima", navodi se u pisanom odgovoru Lastre.

Majka sa kojom smo razgovarali kaže da je od prevoznika dobila nezvanične informacije da bi do promene reda vožnje i njegovog usklađivanja sa potrebama đaka moglo da dođe od oktobra meseca, što je tek sledeće školske godine. Međutim, ni ovo nije izvesno.


Do tada đaci izostaju sa časova, roditelji se snalaze da kada mogu sami prevoze decu do škole i vraćaju kućama, a kako kaže naša sagovornica, neki učenici stopiraju kako bi stigli na vreme.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR