Glas Javnosti

OBJAVLJENA KONAČNA RANG LISTA: Besplatno u banje početkom maja

Društvo
Autor: Glas javnosti

Ove godine će o trošku Fonda PIO na rehabilitaciju moći da ide 15.000 penzionera. Prvi penzioneri koji su ostvarili pravo na besplatnu rehabilitaciju u nekoj od banja Srbije o trošku Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje po ovogodišnjem oglasu, biće upućeni na odmor početkom maja. Na osnovu izdvojenih sredstava za ove namene i cena u banjskim lečilištima pravo na besplatnu rehabilitaciju 2023

Konačna rang-lista ko je ostvario pravo na besplatan oporavak objavljena je 19. aprila. Nakon toga fond šalje pisana obaveštenja korisnicima da su ostvarili pravo, kao i spisak oblasti iz kojih se pruža rehabilitacija i specifikaciju usluga koje će im obavezno biti pružene prilikom boravaka u banji. Fond takođe ustanovama, odnosno rehabilitacionim centrima dostavlja spiskove penzionera, a zatim ih iz ovih centara pozivaju i sa njima dogovaraju termin boravka.

Ove godine podneto je gotovo 84.000 prijava za upućivanje na rehabilitaciju o trošku Fonda PIO. Tokom 2022. na oporavak je bilo upućeno gotovo 16.800 korisnika. Iako je ove godine za besplatnu rehabilitaciju izdvojeno više novca u odnosu na prošlu, na oporavak će ići nešto manje penzionera, jer su povećane cene i bolničkog dana i putnih troškova u odnosu na 2022, naglašavaju iz Fonda PIO.


Penzioner se na rehabilitaciju upućuje prema iskazanoj želji, u skladu sa smeštajnim kapacitetima, koja nije kontraindikovana njegovoj medicinskoj dokumentaciji. Svako ko konkuriše za banju podnosi zahtev (korisnik u okviru prijave navodi tri banje u koje bi želeo da bude upućen). U slučaju želje za promenom dodeljene banje, sve se rešava u zavisnosti od individualnog slučaja, ali zamena često nije moguća jer su kapaciteti rehabilitacionih centara već popunjeni.

Fond finansira troškove smeštaja i prevoza pratioca slepe osobe i deteta koje je ostvarilo pravo na porodičnu penziju, a nesposobno je za samostalan život i rad. Istovremeno penzijski fond snosi troškove rehabilitacije u trajanju od 10 dana, u jednoj od 25 ustanova, kao i putne troškove u visini cene autobuske, odnosno vozne karte drugog razreda.


Pored usluge smeštaja i punog pansiona, tokom boravka u banji svakom korisniku je obezbeđen lekarski pregled. Prilikom prijema formira se istorija bolesti, EKG, osnovne i ciljane laboratorijske analize, redovne lekarske vizite svakog radnog dana, prisustvo dežurnog lekara posle podne, noću i neradnim danima, kao i sve terapijske procedure iz oblasti iz kojih se pružaju usluge – obezbeđuju se najmanje tri vrste terapija i izdavanje otpusne liste. Dakle, korisnicima je omogućen kompletan desetodnevni boravak u banji, zaključuju u Fondu PIO, prenosi Ozon media.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR