Glas Javnosti

NULTA TOLERANCIJA ZA KORUPCIJU: Republički geodetski zavod pokrenuo antikoruptivnu akciju

Društvo
Autor: Glas javnosti

Republički geodetski zavod (RGZ) je saopštio da je pokrenuo novu antikoruptivnu akciju kako bi podigao nivo javne svesti o štetnosti korupcije.

Analizirajući strukturu lanaca korupcije, došao do zaključka da se najveći deo koruptivnih aktivnosti dešava van katastra, u povezanim sistemima i kafanama. Između građana i RGZ-a ispletena je čitava industrija iluzije, koja radi na koruptivnoj osnovi. Koristeći manipulacije predstavlja se kao da je najveći problem u RGZ-u i da on može biti rešen samo putem nekoga ko "ima vezu" u katastru - saopštili su iz RGZ.

Dodaju da je cilj sprečavanje ovakvih posrednika, koji generišu korupciju i onemogućavaju građane da direktno komuniciraju sa katastrom, prenosi portal Ekapija.



- Komplikovane i rigidne procedure rada katastra, koje za cilj imaju isključivo pravnu sigurnost i zaštitu imovine građana, koriste se za stvaranje atmosfere u kojoj samo posrednik sa vezom u katastru može da "završi stvar" i da je direktna komunikacija građana sa katastrom unapred osuđena na neuspeh. Na ovaj način posrednik opravdava nezasluženu pljačku pod plaštom navodnih "veza u katastru" - pojašnjavaju u RGZ.
Ističu da RGZ ima nultu toleranciju na korupciju te su pozvali građane da ukoliko dođu u kontakt ili primete koruptivnog posrednika slanjem poruke na prijavikorupciju@rgz.gov.rs prijave sve sumnjive radnje i potencijalne koruptivne slučajeve.



- Pozivamo građane da digitalno komuniciraju sa katastrom, jer im je na raspolaganju ukupno 28 besplatnih elektronskih servisa koji zahvaljujući digitalnim procesima rada omogućavaju da građani sami istraže i reše svoj imovinsko-pravni slučaj - dodaju u RGZ.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR