Glas Javnosti

NOVOSAĐANI NAŠLI NAČIN DA SE IZBORE SA KOMARCIMA : Trik koji uspeva

Društvo
Autor: Glas javnosti

U okviru projekta za kontrolu štetočina na ekološki prihvatljiv i održiv način, u Novom Sadu je pušteno 50.000 sterilnih mužjaka tigrastog komarca u cilju suzbijanja ove invazivne vrste koja može prenositi viruse denge, čikungunje i zike, a takođe i srčanog crva pasa

Direktor Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije Slađan Velinov je kazao da je sredinom protekle sedmice u centru Novog Sada otpušteno poslednjih 50.000 sterilnih mužjaka azijskog tigrastog komarca obojenog fluorescentnim bojama, a ukupno 200.000 jedinki od početka avgusta ove godine, navodi se u saopštenju Srbatom-a.

Pristup je poznat kao "tehnika sterilnih insekata" koja koristi nuklearne metode za kontrolu štetočina na ekološki prihvatljiv i održiv način. Kao deo integrisanog suzbijanja štetočina, tehnika sterilnih insekata (SIT) ima za cilj da smanji broj komaraca i time potencijalno zaustavi širenje bolesti u ciljanom području.


Kada je reč o komarcima, SIT podrazumeva otpuštanje sterilnih mužjaka koji se ne hrane krvlju, i zbog građe usnog aparata, fizički ne mogu da ubodu, pa samim tim ne mogu da prenose bolesti. Mužjaci komaraca se sterilišu zračenjem koje oštećuje njihove spermatozoide. Otpušteni sterilni mužjaci nisu transgeni, niti radioaktivni.

SIT, odnosno korišćenje zračenjem sterilisanih insekata za smanjenje bojnosti štetočina je tehnika koja se decenijama uspešno koristi širom sveta, najviše u poljoprivredi za suzbijanje voćne muve prenosi Telegraf

Otpuštanje sterilisanih mužjaka u programima zaštite pomorandži, mandarina i limuna nije rezultiralo štetnim uticajima na životnu sredinu, domaće životinje ili ljude.

Ova uspešna tehnika prilagođena je borbi protiv komaraca koji prenose bolesti.


SIT utiče samo na vrstu komaraca čiji se mužjaci otpuštaju i kod SIT nema neželjenih i nepovoljnih uticaja na životnu sredinu.

Uvođenjem i integrisanjem SIT sa klasičnim merama suzbijanja komaraca štitimo životnu sredinu i značajno smanjujemo upotrebu insekticida kao i rizik za pojavu rezistentnosti kod insekata.

Tehnika se primenjuje u Italiji i Španiji, a preliminarna istraživanja su počela u Crnoj Gori, Nemačkoj, Francuskoj, Hrvatskoj, Srbiji, Švajcarskoj i Portugaliji (države su poređene po vremenskom redosledu početka primene i istraživanja).

- Reč je o aktivnostima na projektu Međunarodne agencije za atomsku energiju (MAAE) RER 5026 Enhancing the Capacity to Integrate Sterile Insect Tećnique in the Effective Management of Invasive Aedes Mosquitoes, koji je deo programa tehničke pomoći i saradnje Republike Srbije sa MAAE, kojim na nacionalnom nivou koordinira Direktorat za radijacionu i niklearnu sigurnost i bezbednost Srbije - rekao je Velinov.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR