Glas Javnosti

Novi Sad je dobio kinesku četvrt, objekti zauzimaju površinu od skoro tri fudbalska igrališta (VIDEO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Novi Sad je dobio novu Kinesku četvrt u kojoj, za razliku od one na Limanu, zaista žive i Kinezi.

U pitanju su objekti sagrađeni za prijem radnika na pruzi, piše portal 021.rs.

Ovo mini-naselje ima 13 objekata, od čega su dva jednospratna, a ostali su prizemne montažne zgrade.
Nalazi se neposredno uz novu Ranžirnu stanicu Novi Sad, na samoj granici Detelinare i Industrijske zone, odnosno između Rumenačkog puta i pruge.

Prema privremenoj građevinskoj dozvoli, reč je o privremenom kampu u okviru projekta modernizacije i rekonstrukcije pruge Novi Sad – državna granica sa Mađarskom.

Prema saznanjima 021.rs, kamp za radnike na ovom mestu treba da se nalazi do 1. novembra 2024. godine, a vrednost njegove izgradnje procenjena je na 336,3 miliona dinara, bez uračunatog poreza.

Kompleks je ograđen i podeljen u nekoliko delova. Ispred kampa nalaze se zastave Srbije, a uz njih je i natpis "Kineska železnica".

Iako se nalazi u gradu, sam kompleks nije vidljiv građanima, jer je zaklonjen okolnim objektima, zelenilom i ogradama.


Da je reč o većem prostoru najbolje se vidi iz satelitskih snimaka. Na snimcima iz 2020. pored nove Ranžirne stanice se nije ništa nalazilo, dok se na skorašnjim snimcima mogu primetiti objekti, koji zauzimaju površinu od gotovo tri fudbalska igrališta.

Kako se može videti u registru građevinskih dozvola, nova Kineska četvrt u Novom Sadu izgrađena je krajem prošle godine, a dozvolu za radove je dobilo preduzeće "Infrastrukture železnice Srbije".

Podsetimo, radovi na rekonstrukciji pruge počeli su u novembru prošle godine, a od prošle nedelje je prekinut železnički saobraćaj između Novog Sada i Subotice. Rok za završetak radova je kraj 2024. godine.


Izvođač radova je kineski konzorcijum "China Railway International" i "China Communications Construction Company". Vrednost ugovora je 1,16 milijardi dolara, a ugovor o finansiranju potpisan je sa kineskom Eksim bankom.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR