Glas Javnosti

SPEKTAKULARNO OTVARANJE! Novi Sad zvanično postaje Evropska prestonica kulture

Kultura
Autor: Glas javnosti

Novi Sad će zvaničan početak godine titule Evropske prestonice kulture 2022. obeležiti 13. januara, spektakularnim arhitektonsko – multimedijalnim projektom “Zeniteum :: 2022”.

Kao jedinstvena proslava u Evropi, Doček spaja dve umetnosti, dva pisma, dve nove godine, dva dana, dva računanja vremena, pa će tako Doček 7530 doneti svojevrsnu proslavu koja pomera granice i staviti Novi Sad u centar evropskog kulturnog života.

Centralni događaj svečanog otvaranja Evropske prestonice kulture zakazan je za 13. januar kada će u 20 sati 22 minuta  na jednom od glavnih gradskih bulevara, ispred Banovine, koja će kroz umetnost slaviti velika imena srpske nauke – Milevu Marić Anštajn i Milutina Milankovića. 

Organizatori najavljuju da će u jednom trenutku, iz snage raznolikosti, bljesnuti Voltin luk, kreativna munja, koja će osvetliti čitavu 2022. godinu i sve programe Evropske prestonice kulture koji će se dešavati pod geslom “Za nove mostove”.

Grad Novi Sad je 2016. godine proglašen Evropskom prestonicom kulture za 2021. godinu, odlukom Panela eksperata Evropske komisije u Briselu, ali je godina titule usled globalne pandemijske krize pomerena na za 2022. godinu.

Novi Sad je jedan od prvih gradova države kandidata za članstvo u Evropsku uniju koji je poneo ovu prestižnu titulu, ali i prvi grad u Srbiji proglašen Evropskom prestonicom kulture.

BONUS VIDEO: Poznati astrolog otkriva:Nepoznata žena me je naterala da se bavim astrologijom
















SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR