Glas Javnosti

NOVE VRSTE OGREVA: Cela Srbija bi mogla da se greje na biomasu, potrebno investirati u košarsku vrbu

Društvo
Autor: Glas javnosti

Vlasnik Point grupe Zoran Drakulić rekao je da bi cela Srbija mogla da se greje na domaću biomasu i da se iz tog obnovljivog izvora može proizvoditi i električna energija, pa mu nije jasno zašto se nastavlja gasifikacija kada se najavljuje mogućnost prestanka korišćenja tog energenta u Evropi 2028. godine.

- Pričamo o energetskoj samostalnosti Srbije, a guramo gas koji u Evropi neće smeti da se koristiti od 2028. godine. Potpuni promašaj. Ja to ne razumem, našu zelenu energiju uništavaju, a mogli smo celu Srbiju da grejemo i snabdevamo strujom u jednom delu godine na biomasu - rekao je Drakulić u intervjuu Beti.
Dodao je da je vlast u Srbiji "uništila 90 proizvođača biomase koji četiri meseca ne rade, a da je to gorivo budućnosti, naročito zbog nove brzorastuće biljke, košarska vrba, od koje može da se proizvodi taj energent".

U proizvodnju košarske vrbe, kako je rekao, Srbija bi mogla da investira, jer postoji zemljište koje se ne obrađuje i mogla bi da se zasadi ta biljka, ali "iz korupcionih razloga se guraju neki drugi energenti".
Drakulić je rekao da Dušan Bajatović, direktor Srbijagasa, najavljuje priključenje na gas novih 70.000 domaćinstava, pa se pita šta će da rade ti ljudi ako se iz nekih razloga prekine dotok tog energenta.
- Biomasa je čisto ekološko gorivo, moja firma je nedavno zamenila ugalj biomasom kod dve-tri firme, koje su imale problem sa ekologijom i tako su ga rešile - rekao je Drakulić, koji je i predsednik kluba Privrednik.
Istakao je da je košarska vrba fantastična biljka, koja se zasadi i dvadesetak godina sama raste i daje 60 tona biomase po hektaru, a poljoprivrednik može da zaradi, njenim uzgajanjem, 2.000 EUR po hektaru, što je više nego da gaji pšenicu i kukuruz.
- Mogli bi šest meseci da grejemo Srbiju i šest meseci proizvodimo struju, za to je potrebno zasaditi 300.000 hektara te vrbe, a danas ima oko 800.000-900.000 hektara neobrađene zemlje i kada bi se uključili fakulteti, problem bi mogao da se reši za pet godina i Srbija postane enegetski nezavisna. Ali vlast neće, razmišlja od danas do sutra - rekao je Drakulić.


Glas javnosti/ B04S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR