Glas Javnosti

Srbija privremeno zabranjuje uvoz peleta

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Vlada Srbije donela je odluku o privremenoj zabrani uvoza peleta od drveta.

– Uvodi se privremena zabrana uvoza peleta od drveta iz tarifne oznake 4401 31 00 00 Carinske tarife, u cilju neophodne zaštite života i zdravlja biljaka i životinja – piše u odluci, prenosi Ekapija. 


Ograničenje uvoza uvodi se na period od 90 dana.

Profesor Šumarskog fakulteta Branko Glavonjić rekao je nedavno za RTS da je blaga zima uticala na pad potrošnje, samim tim i pad potražnje za ogrevnim drvetom, ali i drugim tipovima drvnih goriva. U ovom trenutku cene su niže između 700 i 1.500 dinara po jednom prostornom metru, u zavisnosti od regiona. Cene peleta su niže za 4.000 do 6.000 dinara, odnosno između 15 i 20 procenata u poređenju sa cenama koje su bile sredinom januara ove godine, navodi Glavonjić.


Od šest velikih fabrika za proizvodnju peleta svega jedna fabrika je radila od početka godine do danas, dok ostale fabrike ili nisu radile ili su radile sa prekidima.

– Proizvođači su se obratili Vladi Srbije za pomoć, Vlada je pokazala veliku zainteresovanost da im pomogne. Proizvođači su izneli svoje probleme, izneli su i predloge rešenja i zajedno sa predstavnicima Vlade se u ovom trenutku traže određene mere i očekujemo da će one biti donete u najkraćem roku – naveo je Glavonjić.

Glas javnost/B10S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR