Glas Javnosti

NOVE FISKALNE KASE: Evo kako do SUBVENCIJA i koji je krajnji datum za zamenu

Društvo
Autor: Glas javnosti

Danas je prvi radni dan u novoj godini, a sa radom su počele i prve nove fiskalne kase. Za sada je odobreno 4 tipa kasa i 80 softvera.

Do kraja januara privrednici mogu da se prijave za subvencije koje za nabavku novih uređaja daje država. Poreska uprava je prva odobrenja za zadovoljavanje novih standarda izdala sredinom decembra.

Darko Manić iz "INT Rastera" kaže da su isporučili preko 1.500 kasa distributerima i nadaju se da će do Božića kod krajnjih korisnika instalirati minimum hiljadu uređaja, Takođe, Saša Dulić iz Poreske uprave navodi da u sistemu vide desetine poreskih obveznika koji rade obuke kroz sistem i njih mogu da očekuju u prvim danima nove godine, prenosi RTS.

Kada su u pitanju stare fiskalne kase, one će moći da se koriste do kraja aprila.Za mesec dana koliko je prošlo od prvog povezivanja neke firme sa Poreskom upravom na "E" način, poreznici zapažaju da je najveći broj izdatih računa sa malim iznosima, jer se na novu fiskalizaciju najbrže prebacuju male trgovine.

Više od 50.000 privrednika je već uzelo subvenciju od 100 evra po prodajnom mestu i isto toliko po fiskalnom uređaju, a procenjuje se da još toliko njih na to ima pravo. Saša Dulić objašnjava da je cela procedura vrlo jednostavna i da je do sada isplaćeno 1,7 milijardi dinara.

- Na portalu se poreski obveznik prijavljuje, sve što se prijavi tokom jedne radne nedelje, petkom se obradi i već početkom iduće nedelje bude isplaćeno - dodaje on.

Svi koji posluju sa fizičkim licima imaju obavezu da na novu fiskalizaciju pređu od 1. maja 2022. godine.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR