Glas Javnosti

NOVAC IZ BUDŽETA ZA RAD SA ŽRTVAMA NASILJA DODELJEN OSUĐIVANOM NASILNIKU

Društvo
Autor: Glas javnosti

Za aktivnosti SOS udruženja muškarca koji je dva puta osuđivan za nasilje u porodici, ove i prošle godine dodeljena sredstva iz opštinskog budžeta.

Predsednik Komisije koja je odlučivala o (su)finansiranju projekata u oblasti socijalne zaštite u Leskovcu Vladimir Branković izjavio je da to što je Miodrag Stanković dva puta osuđivan nasilnik u porodici nije nikakva zakonska prepreka da se njemu dodele sredstva za otvaranje SOS kancelarije koja bi trebalo da pomaže žrtvama nasilja. Gradonačelnik Leskovca je kazao da će iskoristiti svoj autoritet da Stankovićeva organizacija ne dobije taj novac, piše Rešetka.

– To je prvi put da ću ja iskoristiti svoj autoritet i zatražiti od Gradskog veća da to udruženje ne dobije sredstva koja su mu dodeljena. Evo, ja pitam predsednika komisije koji su im kriterijumi bili za podelu sredstava, upitao je danas gradonačelnik Goran Cvetanović prilikom posete Centru za socijalni rad.

Vladimir Branković je dodao da je tačno da su SOS udruženju Miodraga Stankovića dodeljena sredstva u iznosu kao i prošle godine, te da to što su mediji pisali prošle godine da je bio dva puta osuđivan za nasilje u porodici nije zakonska prepreka za komisiju da odlučuje i Udruženju dodeli sredstva.

– Mi ne dodeljujemo sredstva pojedincu, nego Udruženju i uslovi konkursa su jasno definisani u konkursnoj dokumentaciji, rekao je on.

I novinarka i urednica portala Stav.Life Nataša Đorđević upitala je predsednika komisije kako je moguće da se poziva na moralnu obavezu i gde je ta obaveza bila prilikom odlučivanja da se sredstva daju osuđivanom nasilniku za otvaranje kancelarije koja bi trebalo da štiti žrtve nasilja.

Nakon izlaganja predsednika komisije Cvetanović je rekao da ne sumnja u njegovu stručnost, pravničke sposobnosi i namere, ali da iz činjenice da Miodraga Stankovića poznaje, zna da je spreman da krši moralne principe.

– Slažem se da je urađeno po zakonu, ali postoji tu i neki moralni aspekt, o čemu moramo da vodimo računa. Znajući da je Stanković pretio i ljudima iz MUP-a i koristio imena mojih prijatelja da bi se lažno predstavljao na Fejsbuku, siguran sam da je komisija posle pisanja medija morala malo više da se uključi, rekao je Cvetanović.

Inače, nakon nedavnog teksta Rešetke o raspodeli novca, Stanković je na društvenim mrežama ponovo vređao urednika portala, piše Rešetka. Portal nezvanično saznaje da su komisiji prigovore poslala i pojedina udruženja koja su se javila na konkurs, tvrdeći da iz objavljene liste vrednovanja i rangiranja projekata nije evidentno čime se komisija rukovodila pri raspodeli sredstava. 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR