Glas Javnosti

NOVA PRAVILA VAŽE OD DANAS! Ako ste planirali put u Austriju, Grčku, Švajcarsku, Nemačku

Društvo
Autor: Glas javnosti

Nova pravila za prelazak granice donelo je nekoliko zemalje Evropske unije, a njihovo važenje od danas stupa na snagu.

Iako je do nedavno za većinu zemalja uslov za prelazak granice bila dovoljna imunizacija sa tri doze, iz straha da da postojeće vakcine protiv korona virusa ne pružaju dovoljnu zaštitu protiv novih mutacija, sada se pored toga traži na uvid i negativan PCR ili antigenski test.

Nova pravila za ulazak u Austriju

Nakon niza promena i novih izuzetno rigoroznih pravila za sopstvene građane, epidemiološka situacija u Austriji se poboljšala. Od danas se završava višenedeljno zatvaranje i zemlja je ponovo otvorena za turizam.

Međutim, uprkos ovim lepim vestima, važna informacija za turiste jeste da od danas važe nova pravila za ulazak u Austriju, drugačija od onih koja su važila pre zatvaranja.

Od ponoći između nedelje i ponedeljka u Austriji je na snazi novi režim ulaska u zemlju, prema kom, bez karantina, mogu ući samo oni koji ispunjavaju takozvano "2G plus" pravilo ili su primili buster dozu. To znači da prema novoj uredbi u zemlju mogu ući samo osobe koje imaju sertifikat o vakcinaciji ili izlečenju od kovida 19, ali uz negativan pi-si-ar test ne stariji od 72 sata.

Oni koji su primili buster dozu vakcine protiv koronavirusa oslobođeni su testiranja pi-si-ar testom. Ali oni koji krenu u Austriju bez pi-si-ar testa, a nisu primili buster dozu moraće u desetodnevni karantin. Karantin se može prekinuti tek nakon pet dana izolacije negativnim pi-si-ar testom urađenim u Austriji.

Građani koji ne ispunjavaju uslove za ulazak u zemlju bez karantina, moraju da se elektronski registruju uoči putovanja.

Pravilo ne važi samo u posebnim slučajevima

Novo pravilo za ulazak u zemlju ipak neće važiti za sve. Te mere oslobođene su samo trudnice i osobe koje iz zdravstvenih razloga ne mogu biti vakcinisane, a za to moraju posedovati lekarski atest.

Takođe postoje i specijalna pravila za decu. Naime, deca ispod 12 godina izuzeta su od tih mera, i ona moraju u karantin i registrovati se elektronski ako odrasla osoba sa kojom putuju mora u izolaciju.

Takođe postoji i izuzetak za prekograničnu radnu snagu za koju važi i dalje "3G" pravilo, pri čemu u zemlju mogu ući samo vakcinisani, izlečeni ili negativno testirani.

Vakcine za ulazak u Austriju

Podsetimo da su vakcine koje su priznate za ulazak u Austriju Fajzer, Astra Zeneka, Džonson i Džonson, Moderna, Sinovak i Sinofarm. Putnici moraju imati najmanje dve doze vakcine, a konačna doza mora biti uzeta u poslednjih 270 dana. Oni kojima je primenjena dodatna doza su izuzeti od PCR testa po dolasku.

Švajcarska pooštrava mere

Švajcarska od danas uvodi novo praviilo za ulazak u zemlju. Pored PCR testova urađenih u prethodna 72 sata, biće prihvaćeni i brzi antigenski testovi ne stariji od 24 sata. Međutim, uslov za pokazivanje drugog testa četiri do sedam dana nakon ulaska u zemlju biće ukinut za osobe koje su vakcinisane ili su se oporavile od kovida.

Odluku je donelo Savezno veće na sastanku održanom u petak, 17. decembra, na kojem je dogovoreno da se u celoj Švajcarskoj sprovedu strožije mere za suzbijanje širenja korona virusa.

Prema ovome odlučeno je da se pooštre mere za nevakcinisane i u zemlji zamenom 3G pravila pravilom 2G.

PCR obavezan i za Grčku

Novo pravilo za ulazak u Grčku stupilo je na snagu juče u šest sati ujutru i prema tome svi koji žele da uđu u ovu zemlju od sada će moraće da imaju negativan PCR test ne stariji od 48 sati ili antigenski test kome nije prošlo 24 sata.

Odluka grčke vlade odnosi se na sve putnike starije od pet godina, bez obzira na to da li su vakcinisani ili ne, kao i da li su preležali kovid. Ova mera koja ima za cilj sprečavanje naglog širenja kovida prema trenutnim tvrdnjama biće na snazi do 10. januara.

Međutim, postoje i oni koji mogu biti izuzeti ovim pravilom.

"Putnici koji su u inostranstvu boravili manje od 48 sati oslobođeni su ove obaveze", navedeno je u saopštenju u kome je naglašeno da će nova mera važiti od nedelje u 6 časova po lokalnom vremenu, preneo je 021.

Grčka, koja ima 10,7 miliona stanovnika, beleži desetine smrtnih slučajeva od kovida dnevno.

Podsetimo da je u Grčku moglo da se uđe sa evropskom zdravstvenom propusnicom ili drugom potvrdom o vakcinaciji, preležanom kovidu ili negativnim testom PCR koji nije stariji od 72 sata ili antigenskim od 48 sati.

Nemačka

Zbog visoke stope zaraženosti i novog omikron soja, Nemačka se mesecima bori sa kovidom, pa zbog toga veoma često menja kovid mere. Zbog toga je odlučila da sledi pravilo drugih EU zemalja koje su pooštrile uslove za ulazak u zemlju.

Ipak, Nemci su u petak sa crvene liste skinule šest takozvanih “trećih zemalja” - Albaniju, Bugarsku, Estoniju, Letoniju, Severnu Makedoniju i Moldaviju, a s obzirom da u poslednjih nekoliko nedelja i Srbija ima manje-više sličnu epidemiološku situaciju kao ove države, za očekivati je da i naši građani dobiju lakše uslove za ulazak u Nemačku.

Podsetimo, trenutno naši građani mogu da uđu u Nemačku ako su vakcinisani “fajzerom”, “astra-zenekom” ili “modernom”, dok se ne priznaju “sinofarm” i “sputnjik”. U suprotnom obavezan je karantin,piše Blic.
















SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR