Glas Javnosti

NOVA ISKOPINA KOD NARODNE SKUPŠTINE: Otkriven rimski vodovod gde je planirana skupštinska garaža (FOTO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Arheolozi Muzeja grada Beograda pronašli su rimski vodovod iz 2. do 3. veka na mestu gde bi trebalo da se gradi podzemna garaža pored zgrade Narodne skupštine u Beogradu. Od odluke Grada u budućnosti će zavisti da li će se ovo nalazište prekopati ili će srpska prestonica dobiti prvo otvoreno rimsko nalazište.

Reviziona iskopavanja na lokaciji buduće podzemne garaže prevazišla su očekivanja. Jedan po jedan sloj zemlje otkrivao je nalazišta građanskog Beograda iz prve polovine 20. veka, iz turskog perioda 19. veka, da bi se na kraju pronašlo 60 metara rimskog vodovoda iz perioda Singidunuma.

Sada postoje indicije da bi moglo da se dođe i do rimskih grobova.

Vladimir Pajić, odbornik u Skupštini Grada i predsednik Beogradskog odbora Pokreta slobodnih građana, po struci konzervator, kaže da posle ovih saznanja predloženi projekat garaže mora da se promeni.

Pajić ističe da Beograd, osim određenih delova na Kalemegdanu, nema nijedno otvoreno rimsko nalazište, pa je građanima i strancima teško približiti priču o rimskom Singidunumu.

On predlaže da se nalazište konzervira i da se na tom mestu napravi arheološki park, po ugledu na slične lokalitete u Barseloni, Splitu, Soluni i drugim evropskim gradovima koji su nekada bili deo velikog Rimskog carstva.

Dodaje da vredno arheološko otkriće u centru Beograda ne mora nužno da znači i odustajanje od garaže i predlaže da stručnjaci razmotre mogućnost da se ona napravi ispod arheološkog parka, kao što je metro napravljen ispod rimskog Koloseuma.


Vrednost lokaliteta kod Skupštine zahteva da ovo pitanje pređe u nadležnost Ministarstva kulture i Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture Srbije, napominje naš sagovornik.

Glas javnosti/N01S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR