Glas Javnosti

GDE JE NOVO NALAZIŠTE ZLATA U SRBIJI? Mora da je na OVOM MESTU, tvrdi iskusni geolog

Društvo
Autor: Glas javnosti

Zona Homoljskih planina je do sada naša najveća zona nalazišta zlata i nema govora da je pronađeno na nekom drugom mestu – kaže geolog Branislav Božović povodom izjave predsednika Aleksandra Vučića da u Srbiji postoji novo nalazište zlata koje je među prvih 100 u svetu.

Božović za Nova.rs ukazuje da se Žagubica, kao lokacija koju je Vučić već saopštio kao jedno od nalazišta zlata, nalazi uravo na Homoljskim planinama, te da nova lokacija, čak i ako je udaljena 100 kilometara od Žagubice, nije novo nalazište, već deo iste rudne mase koja se nalazi ispod planinskog kompleksa.

– Nije to bogatstvo sad i odmah. Ukoliko se i ustanovi da su pojave rude zlata velike, do otvaranja rudnika mogu da prođu i decenije – konstatuje Božović, inače član Nacionalne ekološke asocijacije (NEA).

Ističe da se prilikom ekstrakcije rude zlata koriste kiseline koje su opasne po životnu okolinu i prirodne resurse, pogotovo podzemne vode, kojima Homolje obiluje.

Otvaranjem rudnika bi se trajno uništila prirodna bogatstva i pitanje je šta bismo u nasleđe ostavili generacijama koje dolaze, upozorava Božović.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR